Sinds de coronacrisis stellen ziekenhuizen een opvallende toename vast van het aantal kinderen en tieners dat op de spoedafdeling belandt na een poging tot zelfdoding, suïcidale gedachten en ernstig zelfbeschadigend gedrag. Dat schrijft De Standaard donderdag.
In 2018 lag het aantal oproepen bij het Antigifcentrum over een suïcidepoging bij -15-jarigen op 413. In 2021 piekte het naar 543. Voor 2023, de recentste cijfers, gaat het om 501 oproepen. Tijdens dezelfde periode namen de oproepen over pogingen bij volwassenen af. Volgens woordvoerder Patrick De Cock ziet het Antigifcentrum slechts het topje van de ijsberg.
Uit een rondvraag die De Standaard deed bij het UZ Gent, ZAS Antwerpen, AZ Delta Roeselare, UZ Brussel en UPC Leuven komt hetzelfde beeld naar voren. De ziekenhuizen bevestigen de stijgende curve bij minderjarigen die op de spoeddienst belanden.
Zo stegen in het Antwerpse Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) de opnames van minderjarigen na een poging tot zelfdoding en ernstig zelfbeschadigend gedrag van 440 in 2018 naar 700 vorig jaar. "Bij de overgrote meerderheid gaat het om suïcidepogingen", zegt kinder- en jeugdpsychiater Daniel Neves Ramos.
De druk op de spoeddiensten is het gevolg van de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg, daarover is iedereen het eens. Dat de hulpvraag gevoelig is toegenomen, merkt ook Radar, een netwerkorganisatie voor kinderen en jongeren en hun geestelijke gezondheid. Zij werken nauw samen met de spoedafdeling van het UZ Gent. De helft van alle jongeren die zich aanmeldden in hun crisiswerking vorig jaar, kampte met zelfdodingsplannen. In 2019 was dat 37 procent.
Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.