Ziekte is geen gelijkgestelde periode voor bonus-malussysteem

Ziekte blijft een gelijkgestelde periode voor de pensioenopbouw, maar dat is niet het geval voor de berekening van een pensioenbonus of -malus. Dat heeft minister van Pensioenen Jan Jambon (N-VA) donderdagavond gezegd in het parlement.

Jambon moest afgelopen nacht al tekst en uitleg geven bij de pensioenhervormingen die de nieuwe regering wil doorvoeren. Toen gaf hij aan dat ziekte een gelijkgestelde periode blijft, ook voor een eventuele pensioenbonus of -malus. Dat systeem houdt in dat wie met vervroegd pensioen gaat en niet aan 35 gewerkte loopbaanjaren van minstens 156 gewerkte dagen komt, het pensioenbedrag met 2 procent per jaar ziet dalen. De komende jaren loopt dat percentage gestaag op. De bonus werkt omgekeerd: wie langer werkt dan wettelijk moet, krijgt eenzelfde percentage bo venop het pensioenbedrag.

Ziekte telt als gelijkgestelde periode voor de opbouw van de pensioenrechten, en dat blijft zo. Maar voor de pensioenbonus of -malus is dat niet zo, verduidelijkte Jambon donderdagavond. "Voor de vrijstelling van de bonus-malus wordt ziekte niet meegeteld om te voldoen aan de voorwaarde van 35 gewerkte jaren", klonk het. "Dat is ook logisch, denken we, want wie ziek is kan op een ziekte-uitkering blijven tot de wettelijke pensioenleeftijd met behoud van pensioen. Die zal alleen niet vervroegd met pensioen kunnen gaan."

Opvallend: Jambon excuseerde zich omdat hij afgelopen nacht had gezegd dat ziekte ook in dat systeem een gelijkgestelde periode zou zijn. "Maar missen is menselijk, zeker in de omstandigheden waarin we moeten werken", verwees hij naar het ellenlange Kamerdebat, dat intussen al ruim 30 uur duurt.

PVDA-pensioenspecialist Kim De Witte apprecieerde de excuses, maar benadrukte dat de pensioenbonus-malus wat zijn fractie betreft oneerlijk in elkaar zit. "U zegt: als je ziek bent, kun je tot het wettelijk pensioen een uitkering krijgen. Maar er zijn er veel die op het einde van hun loopbaan niet meer ziek zijn, en die zullen niet op vervroegd pensioen kunnen zonder 20 procent van hun pensioen kwijt te spelen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.