CM Gezondheidsfonds ziet in het regeerakkoord van de Arizona-coalitie veelbelovende en noodzakelijke hervormingsmaatregelen in de gezondheidszorg. Dat zegt voorzitter Luc Van Gorp. De mutualiteit waarschuwt echter ook voor de langetermijneffecten van de visie op werk en langdurig zieken.
CM is "heel blij" dat de gezondheidszorgdoelstellingen de leidraad zijn geworden van het regeerakkoord over gezondheid. "Als deze visie handen en voeten krijgt, zal elke euro in de toekomst daar terechtkomen waar hij het meeste gezondheid en levenskwaliteit oplevert", aldus Van Gorp.
Ook onder meer het feit dat de regering paal en perk wil stellen aan de ereloonsupplementen, de verhoogde druk op zorgverleners om zich te conventioneren en de verdere uitbreiding van de derdebetalersregeling noemt de CM positief. De mutualiteit is ook blij dat het ziektebriefje voor één dag werd behouden, om de administratieve overlast van de huisartsen te verminderen. CM ziet "positieve signalen" over een werkbare groeinorm, al zal het budgettaire totaalplaatje nog duidelijk moeten worden.
De CM maakt zich wel zorgen over de besparingsmaatregelen die een indirecte impact hebben op de gezondheid van mensen, zoals de plannen om sociale voordelen te plafonneren en ook de beperking van werkloosheid in de tijd. "Armoedepreventie is een zeer belangrijke vorm van gezondheidspreventie: arm maakt nu eenmaal ziek. We zijn in elk geval tevreden dat de leeflonen geïndexeerd zullen blijven, maar pleiten voor een goede armoedemonitoring tijdens de komende legislatuur, met inbegrip van gezondheidsparameters", aldus Van Gorp.
De CM hekelt ook dat de nieuwe regering langdurig zieken in de eerste plaats beschouwt als werklozen. "De gehanteerde beeldspraak van de stok en de wortel strookt niet met onze mensgerichte visie en is contraproductief", zegt Van Gorp. "Langdurig zieken zijn in de eerste plaats zieken: ze moeten eerst de kans krijgen te genezen, en dan geleidelijk aan op de arbeidsmarkt terug hun weg vinden. Werk kan absoluut een deel uitmaken van herstel, maar de tewerkstellingsgraad is niet de heilige graal. Levenskwaliteit moet vooropstaan in het beleid rond langdurig zieken. We moeten mensen in de eerste plaats kwalitatief en duurzaam re-integreren."
Ook mist CM meer concrete preventieve maatregelen. "Het invoeren van het familiekrediet en het behoud van de landingsbanen zijn een positieve stap in de richting van een betere work-life balance voor heel wat (groot)ouders, maar ook aan de werkgeverszijde mogen de inspanningen concreter worden", klinkt het.