Het aantal kleine kinderen dat tot nu toe met een RSV-infectie is opgenomen in het ziekenhuis, is met bijna de helft gedaald in vergelijking met een jaar eerder. De grote weldoener is het nieuwe medicijn Beyfortus. Zo bericht Het Nieuwsblad maandag. Het nieuws staat ook in De Standaard, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.
Tussen oktober en december 2024 zijn 977 kindjes jonger dan vier jaar opgenomen in een Belgisch ziekenhuis met RSV, voluit Respiratoir Syncytieel Virus . In vergelijking met dezelfde periode eind 2023 is dat een daling van liefst 42 procent, toen 1.707 kleine kinderen naar het ziekenhuis moesten.
RSV is een van de vaakst voorkomende oorzaken van luchtweginfecties bij kleine kinderen. Vooral baby'tjes jonger dan een jaar lopen een hoger risico op ernstige infecties. Volgens een recente studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) zijn er in 2018 ongeveer 7.000 kinderen jonger dan één jaar in het ziekenhuis beland met een RSV-infectie.
Maar nu is de situatie dus helemaal anders. Dat is te danken aan een nieuw medicijn dat sinds dit RSV-seizoen, dat loopt van oktober 2024 tot maart, is toegediend: Beyfortus. Dat medicijn kost 780 euro, maar is sinds juni 2024 terugbetaald. Ouders krijgen dat medicijn steevast aangeboden na de geboorte van hun kind. Inenting is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden door de Hoge Gezondheidsraad.
Vooral kindjes onder de 6 tot 12 maanden zijn gebaat bij het medicijn. Bij die groep daalde het aantal ziekenhuisopnames met 50 procent. Baby's die ondanks een injectie toch nog in het ziekenhuis belandden, waren er bovendien veel minder slecht aan toe. Ook zijn er minder kindjes doorverwezen naar de intensieve zorgen.