Gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen zakt tot net boven de 7.000

In de week van 15 tot en met 21 december werden gemiddeld 7.011 coronabesmettingen per dag vastgesteld. In vergelijking met een week eerder is dat nog altijd een duidelijke daling (-36 procent). Dat blijkt zaterdag uit het nieuwste dagrapport van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Dagelijks waren er gemiddeld nog 70.406 testen. Daarvan leverde ruim één op de tien een positief resultaat op: de positiviteitsratio komt uit op 11,6 procent. Ook het reproductiegetal zakt voort, tot 0,77. Omdat het getal kleiner is dan één, verliest de epidemie momenteel aan kracht in ons land. Anders gesteld, een besmette persoon besmet in doorsnee 0,77 anderen. De teller van het aantal bevestigde besmettingen sinds de start van de epidemie in ons land komt uit op ongeveer 2,04 mi ljoen uit.

Ook de andere indicatoren blijven dalen. Zo werden tussen 18 en 24 december gemiddeld 150,7 coronapatiënten per dag opgenomen in een Belgisch ziekenhuis. Dat is een daling met 32 procent in vergelijking met een week eerder.

Er liggen nog 2.053 mensen met COVID-19 in het ziekenhuis (-28 procent), van wie 650 op de afdeling intensieve zorg (-15 procent). Onder hen hebben 383 patiënten ademhalingsondersteuning nodig en 54 patiënten hangen aan de hart-longmachine (ECMO).  De voorbije zeven dagen is het totaal aantal ingenomen bedden afgenomen met 780, waarvan 111 minder ingenomen bedden op intensieve zorg. Een derde van de bedden op de afdelingen intensieve zorg van de Belgische ziekenhuizen, wordt ingenomen door COVID-patiënten.

In de week van 15 tot en met 21 december stierven gemiddeld 35,7 mensen per dag aan de gevolgen van COVID-19, een daling met 19 procent op weekbasis. Het totale aantal doden sinds het begin van de pandemie loopt daarmee wel op tot 28.149.

De vaccinatiegraad, wat de volledig gevaccineerden met een boostershot betreft, komt uit op 42,9 procent van de volwassen bevolking of 34,4 procent van de volledige bevolking. De vaccinatiegraad als enkel naar de volledig gevaccineerden gekeken wordt, komt uit op respectievelijk 88,1 en 76,3 procent.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.