Parlement legt basis voor pcr-tests bij apotheek

Het Vlaams Parlement heeft dinsdag de decretale basis voor de Vlaamse aanpak van de coronacrisis verlengd tot eind volgend jaar. Er werden ook een aantal nieuwigheden geïntroduceerd, zoals een decretale basis voor pcr-tests bij apotheken in de toekomst.

Het Vlaamse decreet rond het preventieve gezondheidsbeleid legt onder meer de basis voor de contactopsporing. Die liep slechts tot eind dit jaar, dus een verlenging was noodzakelijk.

Een nieuwigheid is dat het parlement nu voorziet dat apotheken in de toekomst ook pcr-tests zouden kunnen uitvoeren. Nu doen ze enkel sneltests. Om hen ook effectief pcr-tests te laten uitvoeren is wel een beslissing van de regering nodig.

Het decreet geeft meer in het algemeen de mogelijkheid om de teststrategie te wijzigen bij regeringsbesluit, wat ook belangrijk kan zijn bij de brede introductie van geneesmiddelen tegen Covid-19. 

Het decreet geeft de regering tot slot ook de bevoegdheid om het moment te bepalen wanneer iemand moet worden getest na een bezoek aan een hoogrisicogebied.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.