Klinisch onderzoek en technologie worden gecombineerd om de pijn in te schatten van mensen die hun perceptie niet kunnen uitdrukken.
Terwijl het comfort van patiënten die anesthesie ondergaan optimaal kan worden gewaarborgd in de operatiekamer of op de intensive care, dankzij apparatuur om nociceptie (systemische pijn) te monitoren, is het gebrek aan degelijke oplossingen voor andere niet-communicatieve patiënten, ongeacht of zij in palliatieve zorg verblijven, gehandicapt zijn of lijden aan ziekten zoals autisme of de ziekte van Alzheimer, een grote uitdaging voor gezondheidswerkers, naasten en anderen.
ANI Guardian bestaat uit een elektronische manchet die fysiologische gegevens verzamelt in real life, en een smartphone-applicatie die MDoloris' automatische analyse-algoritmen integreert, en combineert de nauwkeurigheid van de referentiestandaard, de ANI (Analgesia Nociception Index), met het gebruiksgemak van een connected tool.
De ANI-technologie is het resultaat van 23 jaar onderzoek van het Franse onderzoeksinstituut Inserm in het CHRU van Rijsel.
Hun oorspronkelijke hypothese was dat de hartslagvariabiliteit de parasympatische activiteit weerspiegelt. Een parasympatische tonus overheerst bij lage stressniveaus en bij goede analgesie. Een overheersende sympathische tonus is gecorreleerd met hoge stress en nociceptie. Deze toestand wordt gemeten met een schaal van 100 punten. De resulterende index, de analgesia nociception index (ANI), werd in talrijke publicaties gevalideerd.
Het toestel biedt een plethysmografische registratie van de polsslag van de patiënt die superieur is aan consumentenapparatuur, dankzij de eigen signaalverwerkingsalgoritmen en de gecombineerde ergonomie van de elektronische box en de manchet van textiel.
Meer dan 400.000 patiënten, waaronder 30% van de pasgeborenen, hebben deze techniek al gebruikt. Dankzij ANI is het volgens MDoloris nu mogelijk bijwerkingen als gevolg van overdosering (ademhalingsdepressie, bradycardie, misselijkheid, braken, hevige pijn bij het ontwaken) of onderdosering (instabiliteit van het lichaam en ontstekingsreactie) te vermijden en te voorkomen. De covid-crisis in 2020 benadrukte het belang van deze nieuwe technologie voor covid-patiënten op de intensive care.
MDoloris, een in Rijsel gevestigd bedrijf, ontwerpt en verkoopt medische hulpmiddelen. Door het bedrijf ontwikkelde automatische analyse-algoritmen werden gebruikt om een smartphone-applicatie te creëren die ANI kan analyseren. PPRS, in Colmar, ontwierp een elektronische armband waarmee fysiologische gegevens in real life kunnen worden verzameld. Door de twee systemen te combineren, kan het toestel worden gebruikt om continu het pijnniveau - en dus het ongemak - van patiënten in alle omstandigheden te volgen.