Hoe gebruiken artsen AI in hun dagelijkse praktijk? (VBS)

Ontdek hoe artsen artificiële intelligentie (AI) dagelijks gebruiken in verschillende medische specialismen. Dit was de uitnodiging van de VBS ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag. We volgen prof. Nagels en dr. Van Boxelaer.

Tijdens dit webinar, georganiseerd op zaterdag 30 november, illustreerden negen specialisten, zoals Donald Claeys, secretaris-generaal van de VBS, “aan de hand van voorbeelden de onbegrensde mogelijkheden die de toekomst biedt”. We blikken terug op twee bijzonder interessante presentaties.

“AI en statistiek zijn met elkaar verbonden. Basisstatistieken kunnen diegenen helpen die het gebied van artificiële intelligentie willen verkennen”, legt prof. Guy Nagels, hoofd van het departement neurologie aan het UZ Brussel, uit.

“In mijn activiteit is het voorspellen van de evolutie van een patiënt met multiple sclerose een uitdaging. Het is mogelijk om de gegevens van klinische analyse te exploiteren in een laboratorium voor artificiële intelligentie en een model met biomarkers te verkrijgen dat kan worden gebruikt in klinische activiteit”, legt de neuroloog uit.

Hij wijst erop dat het gebruik van AI-toepassingen in ziekenhuizen om een aantal redenen een uitdaging is. We moeten rekening houden met de regelgeving voor medische apparaten die AI gebruiken. Deze Europese wetgeving kan de introductie van biomarkers in de kliniek beperken.

Regels voor gegevensbescherming zorgen ook voor problemen bij het verkrijgen en verwerken van gegevens. Deze regelgeving beschermt alle Europese burgers, maar kan onderzoekswerk beperken.

“Dankzij AI kunnen we modellen creëren in ons AI-laboratorium en vervolgens algoritmen gebruiken in onze klinische praktijk. Met behulp van AI kunnen we beter begrijpen hoe het menselijk brein werkt, bijvoorbeeld het effect van benzodiazepinen bij bepaalde pathologieën”, legt prof. Nagels uit.

“Het huwelijk tussen AI en neurowetenschappen is een heel goed huwelijk, want aan de ene kant zijn AI-algoritmen gebaseerd op neurowetenschappen, en aan de andere kant kan AI leren van neurowetenschappen, terwijl neurowetenschappen zeker kunnen leren van AI.”

Cognitieve prestaties
De neuroloog wijst erop dat AI op zijn afdeling onder andere wordt gebruikt om de cognitieve prestaties van patiënten met multiple sclerose te analyseren en te voorspellen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met andere Europese neurologische centra, die hierover informatie uitwisselen.

Toch raadt professor Nagels zijn collega's aan om voorzichtig te zijn. “In onze werkgroep zijn we ons ervan bewust dat AI risico's met zich meebrengt. Bijvoorbeeld, het gebruik tijdens een sollicitatiegesprek van een AI-programma om gezichtsuitdrukkingen te herkennen en zo profielen van kandidaten op te stellen. Dit programma helpt human resources vervolgens bij het selecteren van sollicitanten. Dit model wordt echter niet alleen beïnvloed door gezichtsuitdrukkingen, maar ook door achtergrond, wat van invloed is op de score van de kandidaat.”

> Lees ook: “Begin nu met het gebruik van AI en leer van uw collega's” (Dr. Inge Van Boxelaer)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.