Virtuele realiteit: vier medische projecten gesteund door Horizon Europe

Op 17, 18 en 19 oktober had in La Maison de la Poste op de Tour & Taxis site Stereopsia plaats, hét internationaal event voor de immersieve technologie en virtuele realiteit. Vier medische projecten worden ondersteund door Horizon Europe.

Stereopsia is wereldwijd gekend als hét event waar professionals uit verschillende disciplines wereldwijd (wetenschappers, artsen, ingenieurs, ondernemers, kunstenaars, producers, …) elkaar ontmoeten in een ‘immersion forum’.

Het forum richtte zich op de technologieën die de industrie gebruikt om haar efficiëntie en concurrentievermogen te vergroten. Daarom besloot het Europese netwerk XR4Europe zijn jaarlijkse evenement te organiseren in de marge van Stereopsia.

Horizon Europe, het ambitieuze nieuwe onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie dat loopt tot 2027, was present op het forum en vier door Horizon 2020 gesteunde medische projecten werden geselecteerd voor de wetenschappelijke conferentie.

VR2CARE biedt een technologische oplossing voor lichaamsbeweging en revalidatie. Het stelt mensen op verschillende fysieke locaties in staat om groepslessen te volgen met actieve en real-time deelname van alle betrokkenen: gebruikers, therapeuten en gemeenschappen.  Voor Hugo Paredes, onderzoeker aan het Institute for Systems and Computer Engineering, Technology and Science in Porto, is het doel van een dergelijk project het doorbreken van sociaal isolement en het gezond houden van mensen door fysieke en revalidatieactiviteiten.

Tactility is een driejarig project dat tactiele informatie integreert in nieuwe systemen voor interactie met virtuele omgevingen. Door de kenmerken van natuurlijke tactiele feedback na te bootsen, zal het de kwaliteit van de immersieve virtuele realiteitservaring die lokaal of op afstand wordt gebruikt verbeteren. De toepassingen in de geneeskunde zijn eindeloos, zo blijkt. 

Volgens dr. Thierry Keller, van de dienst neurorevalidatie bij Tecnalia in Spanje staan we aan het begin van een nieuw tijdperk en is de wetenschappelijke validering van instrumenten waarmee de kwaliteit van de zorg kan worden verbeterd en de ‘natuurlijke’ reproduceerbaarheid van interacties in de geneeskunde van fundamenteel belang.

PRIME-VR2 begeleidt gebruikers op de weg naar herstel door een toegankelijke en collaboratieve VR-revalidatieomgeving te bieden. Sinds de lancering in oktober 2019 is het project gericht op motorische therapie voor het bovenlichaam (arm-, hand- en vingerbewegingen), met aangepaste controllers om tegemoet te komen aan individuele noden.

MED1STMR  ontwikkelt innovatieve mixed reality trainingstechnologie om medische hulpverleners voor te bereiden op het opvangen van veel gekwetsten.

Het volgende event, Immersive Tech Week 2022, zal plaatsvinden in Rotterdam tijdens de VRDAYS van 28 november tot 2 december 2022.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.