Virtuele realiteit om pijnstilling met hypnose te versterken (studie)

Een Belgische studie, uitgevoerd aan de Universiteit van Luik en Waver, biedt belangrijke inzichten in de bijdrage van een innovatieve techniek die virtuele realiteit en hypnose combineert. De resultaten tonen aan dat de innovatie een doeltreffende en kwantificeerbare aanpak kan zijn om de bewustzijnstoestand van de patiënt te beïnvloeden en de pijn op niet-farmacologische wijze te verminderen.

De GIGA-afdeling Consciousness van de Université de Liège heeft een uitstekende internationale reputatie voor haar onderzoek naar de diepe mechanismen van het bewustzijn. Een nieuwe studie,  SMARTHY genaamd, werd uitgevoerd door de drs. Rajanikan  Panda en Floriane Rousseaux, onder toezicht van dr. Audrey Vanhaudenhuyse en dr. Olivia Gosseries van het Centre Interdisciplinaire d'Algologie van het CHU de Liège.

Algemeen wordt aangenomen dat hypnose (H) de verwerking van pijnlijke prikkels wijzigt door dissociatie, een soort ontkoppeling tussen waarneming en werkelijkheid. Virtuele realiteit (VR) daarentegen werkt vermoedelijk door afleiding te veroorzaken. Deze studie is de eerste die de analgetische mechanismen van hypnose in virtuele realiteit (VRH) onderzoekt.

In de bewuste studie gaat het om Digitale SedatieTM, een innovatieve techniek ontwikkeld door Oncomfort, een methode die hypnose combineert met virtuele realiteit om de pijn en de angst bij patiënten te beheren. Achttien gezonde vrijwilligers (tien vrouwen en acht mannen), met een gemiddelde leeftijd van iets meer dan 27 jaar, namen deel aan de studie. Ze ondergingen pijnlijke stimulatie in ‘normale waakzaamheid’ en Digitale SedatieTM  Tijdens het experiment werd de hersenactiviteit geregistreerd met een EEG met hoge dichtheid. De hersenactiviteit bij Digitale Sedatie TM werd vergeleken met de hersenactiviteit in wakkere toestand.

Het belangrijkste resultaat van deze studie is de objectivering van het effect van Digitale SedatieTM op de waargenomen pijnintensiteit. Terwijl de intensiteit van de stimulus gelijk was, rapporteerden de proefpersonen lagere niveaus van zowel waargenomen pijnintensiteit als onaangenaamheid van de pijn met Digitale SedatieTM. Deze verandering in pijnperceptie werd op hersenniveau bevestigd door veranderingen in de hersenactiviteit in reactie op pijnstimulatie. Met name de componenten van de respons waarvan bekend is dat ze respectievelijk de zintuiglijke en de emotionele dimensie van pijn weergeven, daalden.

Digitale SedatieTM wijzigt dus de elektrische activiteit in de hersenen, wat veranderingen weerspiegelt in hersenprocessen die betrokken zijn bij cognitie, aandacht en somatische en emotionele controle. In het bijzonder veroorzaakt het een staat van dissociatie die de bewuste waarneming van pijnlijke stimuli verhindert. Er zijn twee specifieke EEG-signaturen vastgesteld waarmee de mate van dissociatie van de proefpersoon en de pijnbeleving kan worden gekwantificeerd.

> Virtual reality hypnosis in the management of pain: Self-reported and neurophysiological measures in healthy subjects

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.