De apotheek van het universitair ziekenhuis Vall d'Hebron in Barcelona gaat 3D-geprinte geneesmiddelen ontwikkelen voor pediatrische patiëntjes. Doel is de werkzaamheid, de tolerantie en de mate van acceptatie van deze geneesmiddelen bij kinderen te testen. De resultaten zouden volgende maand bekend gemaakt worden.
De technologie maakt een gepersonaliseerde dosering van geneesmiddelen en een aangenamere ervaring voor jonge patiëntjes mogelijk, omdat door additieve vervaardiging (lagen worden op elkaar aangebracht) halfvaste, kauwbare tabletten er uitzien als een snoepje. Volgens onze collega’s van 3D natives, wordt de methode al gebruikt in bedrijven als Nanoform en Aprecia om 3D-geprinte nanogeneesmiddelen te ontwikkelen, terwijl Merck en AMCM/EOS de technologie gebruiken voor remedies op maat.
Voor dit initiatief werkt het Vall d'Hebron ziekenhuis samen met FabRx, een bedrijf gespecialiseerd in het gebruik van ‘additive manufacturing’ in de gezondheidssector. Het doel is de werkzaamheid, tolerantie en acceptatie van 3D-geprinte geneesmiddelen bij kinderen te testen. De personalisering van geneesmiddelen zal het mogelijk maken producten te creëren die zijn afgestemd op de behoeften van pediatrische patiëntjes, waarbij de dosis wordt aangepast en kinderen de kleur en smaak van hun pillen kunnen kiezen. De technologie zou ook het transport vergemakkelijken, omdat 3D-geprinte geneesmiddelen geen koude opslag vereisen.
Dr. María. Josep Cabañas, diensthoofd van de apotheek van het ziekenhuis zegt het in een communiqué du Vall d'Hebron als volgt. "Farmaceutische doses voor kinderen zijn meestal gebaseerd op het lichaamsgewicht. Elk kind krijgt een andere dosis en met de standaard magistrale formulering maken wij vloeibare preparaten, zodat het volume moet worden aangepast om de dosis te krijgen die elke patiënt nodig heeft.” En dat is het voordeel van 3D printen: "Met 3D printen kunnen we geneesmiddelen maken met de doses die de patiënt nodig heeft, ze zijn gepersonaliseerd, dus er is geen manipulatie nodig waardoor een winst geboekt wordt op het vlak van veiligheid.”
Dit is met name van belang voor patiëntjes met chronische aandoeningen die dagelijks moeten worden behandeld, en voor hun familie en verzorgers. "Siropen kunnen soms een onaangename smaak hebben, en in plaats daarvan hebben we ervoor gezorgd dat geprinte geneesmiddelen smaken alsof ze het actieve bestanddeel maskeren”, zegt dr. Cabañas. De smaak, geur en kleur worden veranderd, afhankelijk van de voorkeur van elk kind.
In totaal zijn 30 kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar geselecteerd voor deelname aan de klinische proef. Gedurende drie maanden krijgen ze de nieuwe 3D-geprinte formule die wordt vergeleken met de standaardformule. De resultaten zouden volgende maand voorgesteld worden.
Lees ook: Gepersonaliseerde medicatie uit de 3D-printer voor kindjes.