Commissie Gezondheid vat debat vaccinatieplicht binnenkort aan

De commissie Gezondheid trapt binnenkort de werkzaamheden rond een eventuele verplichting van het coronavaccin af in de Kamer. Dat is beslist op de conferentie van voorzitters, bevestigt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. De fracties mogen nu namen doorgeven van de verschillende experten die ze over het onderwerp willen horen.

De vraag of het coronavaccin al dan niet verplicht moet worden voor de algemene volwassen bevolking klinkt al maanden. Maatschappelijk, maar ook politiek, is daar onenigheid over. Premier Alexander De Croo evacueerde de discussie eind vorig jaar naar het coronacommissariaat, dat sindsdien onderzoekt hoe de vaccinatiegraad verder kan worden opgekrikt. Een verplichting is daarbij één van de denksporen. 

Maar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke opperde eerder deze week dat het parlement daar in principe niet op hoeft te wachten. Het is volgens de Vooruit-vicepremier ook niet aan het Overlegcomité om te beslissen over een vaccinatieplicht. Hij riep op tot een spoedig breed parlementair debat over de kwestie, zoals Kamervoorzitster Eliane Tillieux vorige maand al had aangekondigd.

Dat breed debat komt er nu, is officieel beslist op de conferentie van voorzitters. Het is de commissie Gezondheid die de werkzaamheden zal organiseren. De fracties mogen nu de namen van sprekers doorgeven die ze willen bevragen, volgende week moet die lijst worden afgeklopt zodat de Kamercommissie de hoorzittingen kan starten. Daarna volgt mogelijk nog een debat in de plenaire vergadering. Op basis van de besprekingen zou dan een wetgevend initiatief kunnen volgen.

Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt pleit voor een "strakke timing" van de hoorzittingen, met "een evenwicht tussen rijk debat en de corona-urgentie die er nog altijd is". Wat De Vriendt betreft mikt de Kamer best op het krokusverlof. "Onze invalshoek is altijd geweest dat je niet lichtzinnig mag omgaan met dwang, welke argumenten voor de volksgezondheid er ook zijn. Een breed scala aan meningen en argumenten moet aan bod kunnen komen. Het (parlementair debat, red.) kan helpen om dichter naar elkaar toe te groeien en kan begrip creëren voor andermans standpunten en gevoeligheden, in plaats van een permanente boksmatch."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.