Zaventem ziet vierde geval van malaria op drie jaar tijd

In Steenokkerzeel, vlakbij Zaventem, is begin juli een vrouw ernstig ziek geworden na een besmetting met malaria. Volgens het agentschap Zorg en Gezondheid gaat het om het vierde geval op drie jaar tijd in de buurt van de luchthaven. De besmetting werd gelinkt aan een mug die op een vlucht zat vanuit Afrika naar België.

"De frequentie van het aantal gevallen is toch iets hoger dan normaal", geeft Joris Moonens van het agentschap aan. "We zien ongeveer één geval per jaar, dus het blijft een zeldzaamheid. Om dan te spreken van een voorzichtige trend is het te vroeg, maar we houden het toch wel in de gaten." 

Vorig jaar was er een werknemer van de luchthaven zelf die ziek werd. Het jaar daarvoor stierf een koppel aan een zogenaamd "importgeval" van malaria. Moonens benadrukt dat er bij de huisartsen in de regio extra informatie wordt verspreid over het herkennen van symptomen van malaria. 

Extra controles op de regionale luchthavens in Vlaanderen (Deurne, Oostende) zijn niet nodig, aangezien daar geen vluchten uit Afrika landen. Enkel in Zaventem, Melsbroek en Luik komen er vluchten aan uit Afrika.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    22 juli 2022

    Nog 1 klein beetje gas bij geven en we zitten met ons wereldberoemd Tropisch Instituut echt in de Tropen en dragen de vrouwen hier muskieten nette kousen !