De Wever: "Sterk democratisch mandaat om antwoord te bieden op uitdagingen onze tijd"

In zijn nieuwjaarstoespraak voor de 'gestelde lichamen' schetste premier De Wever de "talrijke uitdagingen" waar ons land voor staat, maar ook het antwoord dat de nieuwe regering met haar "sterke democratische mandaat" wil bieden. Koning Filip toonde zich dan weer tevreden met de nieuwe federale regering, maar betreurde dat dat in het Brussels Gewest nog niet het geval is. Hij waarschuwde politici ook voor "steriele ruzies waarin iedereen hardnekkig bij zijn standpunt blijft".

De Wever begon zijn toespraak op de nieuwjaarsreceptie van de koning, in het koninklijk paleis in Brussel, met de vaststelling dat er "voor het eerst in zestien jaar een regering is die democratische steun geniet aan beide kanten van de taalgrens". "Een gezonde democratische steun die uiteindelijk de norm zou moeten zijn", zei hij. "Dat sterke democratische mandaat moet zich nu vertalen in antwoorden op de grote uitdagingen van onze tijd."

Waarna De Wever de "talrijke uitdagingen" schetste waar ons land voor staat, zoals de budgettaire situatie, de lage participatiegraad op de arbeidsmarkt, de vergrijzing die de gezondheidszorg en pensioensysteem onder druk zet, migratie en de geopolitieke situatie. "Zowel in het noorden als het zuiden van het land was het signaal van afgelopen juni richting de besturende klasse duidelijk: ga met die uitdagingen aan de slag. Het regeerakkoord dat ik straks in het parlement ga toelichten, hoopt een antwoord te bieden aan dat signaal."

De Wever zei dat de nieuwe regering een fors herstelbeleid zal voeren, "maar we verliezen niemand uit het oog". Besluiten deed hij met de boodschap: "Men kan de verantwoordelijkheid van morgen niet ontlopen door ze vandaag te ontwijken."

Koning Filip toonde zich daarna dan weer verheugd dat er een nieuwe regering is, een moment waar het land "vol ongeduld" op heeft gewacht. Hij betreurde wel dat er in Brussel nog steeds geen akkoord is. "Onze mooie hoofdstad - en ook die van Europa - moet een kruispunt blijven, geen doodlopende weg", zei hij in zijn toespraak.

De koning wees op het belang van ondernemerschap, innovatie en samenwerking voor ons economische weefsel. Ook hij ging in op de huidige gespannen geopolitieke context. "Waakzaamheid is geboden, nu grootmachten hun visie unilateraal willen opleggen", zei hij. "De dreiging voor ons Europese continent, lange tijd een oase van vrede en welvaart, is nu reëel, zowel economisch als militair. De verdediging van ons grondgebied en onze manier van leven is een gedeelde verantwoordelijkheid van alle lidstaten van de Europese Unie. Want veiligheid is de eerste voorwaarde om in vrijheid te kunnen leven. De versterking van de Europese defensie is een absolute prioriteit. België zal daarin zijn deel moeten bijdragen, ten overstaan van zijn Europese bondgenoten en de NAVO"

Tot slot had koning Filip nog een boodschap voor de politieke klasse. "Je overtuigingen verdedigen is de essentie van politiek. Maar in een pluralistisch systeem, dat stoelt op de vorming van coalities, is het zoeken naar compromissen even fundamenteel. Het vertrouwen van de burgers in hun vertegenwoordigers hangt niet alleen af van het gevoerde beleid, maar ook van de manier waarop ze met elkaar omgaan. Meningsverschillen voeden het democratisch debat, op voorwaarde dat het geen steriele ruzies worden waarin iedereen hardnekkig bij zijn standpunt blijft. Ze moeten ook kunnen leiden tot een synthese en tot tastbare resultaten die voldoen aan de noden van de bevolking."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.