"Vlaamse Nobelprijzen" uitgereikt in aanwezigheid van Koning Filip

© PP Photos/Shutterstock.com

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) heeft maandag in Bozar én in aanwezigheid van koning Filip haar vijfjaarlijkse Excellentieprijzen uitgereikt. Vijf Vlaamse wetenschappers werden gelauwerd voor hun onderzoekscarrière met deze "Vlaamse Nobelprijzen".

Het is niet toevallig dat het FWO net de week kiest waarin de echte Nobelprijzen worden bekend gemaakt. De Excellentieprijzen zetten het belang van wetenschap en onderzoek nogmaals in de verf. De plechtige ceremonie in Bozar werd aandachtig gevolgd door koning Filip en ook door Vlaams minister van Wetenschap Hilde Crevits.

"Ik wil de vijf laureaten dan ook feliciteren en danken voor hun inzet. Nieuwe kennis vormt mee de oplossing in tal van maatschappelijke uitdagingen zoals de klimaatuitdaging, en kan mee het verschil maken", vertelt Crevits.

In vijf categorieën werden laureaten gekozen. Conny Aerts (KU Leuven) ontving de Excellentieprijs 2020 in de Exacte Wetenschappen. Wout Boerjan (VIB - UGent) ging naar huis met de Excellentieprijs 2020 in de Toegepaste Wetenschappen. De winnaar van de  Excellentieprijs Joseph Maisin 2020 in de Fundamentele Biomedische Wetenschappen is Bart Lambrecht (VIB - UGent). Guy Boeckxstaens (KU Leuven) won de Excellentieprijs 2020 in de Klinische Biomedische Wetenschappen. En Johan Wagemans (KU Leuven) is de laureaat van de Excellentieprijs 2020 in de Taal-, Cultuur- en Maatschappijwetenschappen.

Elke onderzoeker krijgt 100.000 euro als beloning en "Het hoofd van de wetenschapper", een kunstwerk van de hand van Tom Frantzen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.