Meer deconventies bij kinesisten dreigen

De Algemene Raad van het Riziv heeft gisterochtend een nieuwe tariefovereenkomst voor kinesitherapie goedgekeurd. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). De kinesisten hebben nu een maand de tijd om te beslissen of ze de conventie aanvaarden of niet.

Beroepsvereniging Axxon verwacht dat wat nu op tafel ligt, onvoldoende is. "En dat is alleen maar ten koste van de patiënt", waarschuwt voorzitter Peter Bruynooghe.

De federale regering besliste om voor dit jaar éénmalig 207 miljoen euro extra vrij te maken voor de gezondheidszorg. De kinesitherapeuten krijgen daar afgerond 13,9 miljoen euro van, goed voor een "aanzienlijke investering" volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Het bedrag komt bovenop het totale budget van 928 miljoen euro voor 2022. 

Dat geld wil de minister onder meer gebruiken om bepaalde erelonen voor kinesisten op te waarderen. Dat maakt deel uit van een nieuwe conventie waar lang over werd onderhandeld met de kinesisten en die gisteren werd goedgekeurd door de Algemene Raad van het Riziv, de federale ziekteverzekering.

Het gaat onder meer om een hogere vergoedingen voor individuele standaardsessie en huisbezoeken aan palliatieve patiënten. Voor individuele behandelingen van patiënten met een zware pathologie stijgt de vergoeding zelfs met meer dan een kwart. De minister spreekt van een herwaardering van 30 miljoen euro voor 2022.

Vandenbroucke wil wel vermijden dat de verhoogde vergoedingen gewoon worden doorgerekend aan de patiënt. Daarom moeten de kinesisten zich dus conventioneren. De Vooruit-vicepremier deed die oproep zondag al in de Zevende Dag en herhaalde die gisteren nog eens. "Het is in het allergrootste belang van de patiënten dat er een nieuwe conventie tot stand komt en dat zoveel mogelijk kinesitherapeuten daarbij aansluiten", klinkt het.

Alleen is de nieuwe conventie niet opgesteld in samenspraak met de kinesisten, zegt Peter Bruynooghe, de voorzitter van beroepsvereniging Axxon. De onderhandelingen sprongen eerder dit jaar af, waarna het Riziv zelf een overeenkomst op tafel legde. Volgens Bruynooghe vragen de kinesisten onder meer een hogere vergoeding voor huisbezoeken, in lijn met die van huisartsen. De beroepsorganisatie vraagt ook een hogere indexering van de honoraria. Die wordt nu vastgelegd op 0,79 procent, maar dat is gezien de hoge inflatie onvoldoende, vindt Bruynooghe. 

De kinesisten hebben nu een maand de tijd om de overeenkomst al dan niet te onderschrijven. Axxon vreest dat een hoger percentage van kinesisten dat niet zal doen, al roept de vereniging daar niet actief toe op, volgens Bruynooghe om de onderhandelingen voor volgend jaar niet te hypothekeren. Patiënten krijgen bij een niet-geconventioneerde zorgverstrekker een kleiner aandeel van de zorg terugbetaald dan bij conventioneerde collega's. "Met wat nu op tafel ligt, zal het aantal deconventies wellicht stijgen", klinkt het. "Dat is uiteindelijk ten koste van de patiënt."

Om de conventie in werking te doen treden moet meer dan 60 procent van de kinesitherapeuten het akkoord aanvaarden. Gebeurt dat niet, dan is het aan de regering om maximumprijzen en honoraria vast te stellen. De conventie van 2021 werd ondertekend door 83,4 procent van de kinesisten.

Vandenbroucke zegt te begrijpen dat de kinesisten in de loop van de komende jaren een volgehouden budgettaire inspanning willen zien voor de sector, en die bezorgdheid mee te nemen in de voorbereiding van de begroting van de ziekteverzekering voor 2023.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.