Nobelprijs Geneeskunde voor David Julius en Ardem Patapoutian

De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat dit jaar naar de Amerikaanse fysioloog David Julius en de Armeens-Amerikaanse moleculair bioloog en neurowetenschapper Ardem Patapoutian voor hun ontdekking van temperatuur- en tastreceptoren in het lichaam. Dat heeft het Nobelprijscomité maandag bekendgemaakt

De kennis van de receptoren wordt gebruikt voor de ontwikkeling van behandelingen voor een reeks ziekten, waaronder chronische pijn, zo klinkt het in de motivatie van het Karolinska Instituut in Stockholm.

"De baanbrekende ontdekkingen van de Nobelprijswinnaars van dit jaar hebben ons in staat gesteld te begrijpen hoe warmte, koude en mechanische krachten de zenuwimpulsen in gang zetten die ons in staat stellen de wereld om ons heen waar te nemen en ons daaraan aan te passen", aldus het comité. 

Volgens het rapport gebruikten de onderzoekers drukgevoelige cellen om een nieuwe klasse van sensoren te ontdekken die reageren op mechanische prikkels in de huid en inwendige organen.

De gerenommeerde bekroning gaat gepaard met een geldprijs ter waarde van 10 miljoen Zweedse kronen (goed 980.000 euro).

De Nobelprijs voor Geneeskunde ging vorig jaar nog naar Harvey J. Alter, Michael Houghton en Charles M. Rice voor de ontdekking van het hepatitis C-virus.

Op 10 december, de sterfdatum van Alfred Nobel, worden de prijzen officieel overhandigd.

> Vlaamse 'Nobelprijzen' uitgereikt

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    05 oktober 2021

    En nen anderen Poutain en Poulaun , Vlad Putain , voor de ontdekking en de toepassing van Novichok bij ongewenste patiënten !