Gevolgen depressie minder vergoeden dan fysieke ziekte is discriminatie

Veel verzekeraars vergoeden gevolgen van een psychische aandoening minder gul dan die van een fysiek letsel. In een recent vonnis heeft de Mechelse arbeidsrechtbank dat onderscheid voor het eerst discriminerend genoemd, zo schrijven de Mediahuis-kranten.

Een vrouw was naar de rechter gestapt omdat in haar collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering stond dat "psychische en persoonlijkheidsstoornissen" maximaal twee jaar een vergoeding konden opleveren. De rechter vond dat discriminatie op basis van de gezondheidstoestand.

Dat wil niet zeggen dat alle bestaande gelijkaardige clausules meteen onwettig zijn, maar het is voor advocaat Alexander Maes, die een doctoraat schreef over psychische kwetsbaarheden en het arbeidsrecht, toch een betekenisvol vonnis. 

Beroepsverenigingen van psychiaters, maar ook professor medische ethiek Ignaas Devisch (UGent), pleiten voor een verbod op ongelijke behandeling tussen psychische en fysieke ziektes door verzekeraars. In Nederland en de Verenigde Staten bestaat dat al. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.