Kamer verdeelt Commissievoorzitters : de gezondheidscommissie voor Ludivine Dedonder.

In de Kamer zijn donderdag de voorzitters van de vaste Commissies aangeduid. N-VA, Vlaams Belang en MR mochten elk twee voorzitters aanduiden, Vooruit kiest met Oskar Seuntjens voor de jongste Commissievoorzitter ooit, Open VLD, Groen en Ecolo blijven met lege handen achter. De gezondheidscommissie zal nu worden geleid door de aftredende minister van Defensie Ludivine Dedonder.

Het is vaste prik na de verkiezingen: de vaste Kamercommissies krijgen een nieuwe voorzitter. Die posten worden aan de fracties toebedeeld op basis van het systeem D'Hondt, dat ook al voor de zetelverdeling in de Kamer wordt gebruikt. De fracties kiezen de Commissies dan in volgorde van grootte.

De grootste partij, N-VA, schuift Steven Vandeput naar voren voor de Commissie Financiën en Begroting. Peter Buysrogge blijft op de voorzittersstoel zitten in Landsverdediging. 

Ook het Vlaams Belang krijgt twee voorzitterschappen. Frank Troosters zal de Commissie Mobiliteit voorzitten, Ortwin Depoortere blijft op post in Binnenlandse Zaken. 

De grootste Franstalige partij MR claimt Sociale Zaken en Grondwet, en zet daar respectievelijk Denis Ducarme en Philippe Goffin op de voorzittersstoel. 

De kleinere partijen krijgen elk één voorzitterschap. Vooruit kiest voor nieuwkomer Oskar Seuntjens, 25 jaar en daarmee volgens de diensten van de Kamer de jongste Commissievoorzitter ooit. Hij zal de Commissie Energie leiden. CD&V houdt Els Van Hoof op post in Buitenlandse Betrekkingen. Les Engagés schuift de voormalige Waalse minister van Begroting Jean-Luc Crucke naar voren in de Commissie Justitie. De gezondheidscommissie zal nu worden geleid door de aftredende minister van Defensie Ludivine Dedonder. PVDA tot slot kiest voor Roberto D'Amico in de Commissie Economie. 

Open VLD, Groen en Ecolo vielen uit de boot en kunnen deze legislatuur dus geen enkel Commissievoorzitterschap claimen. Hetzelfde geldt voor DéFI, al had die partij er de voorbije jaren ook al geen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jp SANSEN

    23 juli 2024

    . Wellicht kan deze Franstalige Ludwine vanuit de federale c ommissie de Franstalige communauteit voorstellen om geen 7 ministers van Volksgezondheid te houden en het te doen zoals Vlaanderen, namelijk met 1.
    . Het werk van Commissies wordt nogal overdreven. Ze mogen enkel voorbereidend werk doen voor de Kamer.
    . De banken in vele Commissies blijven leeg. Wat doen de aangeduide parlementairen als ze daar niet zijn? Overspel plegen in alle betekenissen?
    .

  • Marc DE MEULEMEESTER

    21 juli 2024

    Ze was al 1 kalfje naar mijn hand toen ze nog bij defensie vocht !

  • Marc DE MEULEMEESTER

    21 juli 2024

    Tesnie te geloven Wuk nen boost mijn Gezondheid krijgt aak de lach van Ludovineke zie !
    Danke wi !