Hepatitis bij kinderen - Aantal gevallen in Europa blijft toenemen (ECDC)

Het aantal gevallen van de acute hepatitis van onbekende oorsprong bij kinderen blijft verder toenemen in Europa. Er is nu sprake van 55 bevestigde gevallen in landen van de Europese Unie en Noorwegen, zo meldt het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

De 55 bevestigde gevallen doen zich voor in twaalf landen van de Europees Economische Ruimte. Het gaat onder meer om België, waar vorige week het eerste geval van de hepatitis van onbekende oorsprong werd ontdekt. Daarnaast zijn er ook bevestigde gevallen in Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië en Spanje. 

Eerder werden ook al 111 gevallen in het Verenigd Koninkrijk gemeld. Volgens ECDC zijn er ook nog eens twaalf gevallen gemeld in de VS, twaalf in Israël en één in Japan. 

De meeste patënten konden herstellen, maar in enkele gevallen was er sprake van een acuut leverfalen waarbij een leverstransplantatie vereist was.

ECDC-directeur Andrea Ammon had dinsdag meegedeeld dat de oorzaak van de acute leverziekte bij kinderen nog steeds niet bekend is.  Als potentiële boosdoener wordt vooral in de richting van een adenovirus gekeken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.