FOD Volksgezondheid helpt huisarts en patiënt bij beslissingen levenseinde met campagne

De FOD Volksgezondheid lanceert een campagne zodat mensen durven spreken over hun wensen voor hun oude dagen, vooraleer de naasten verplicht worden beslissingen te nemen in hun plaats. "Nadenken over je wensen voor het leven en het levenseinde, is misschien de beste manier om te kunnen genieten van het leven tot het einde", klinkt het.

De campagne heet "Advance Care Planning" (ACP) en is gericht op burgers en zorgverleners, met een bijzondere aandacht voor huisartsen. "Het doel is om de dialoog aan te moedigen en te vergemakkelijken rond de wensen van iedereen met betrekking tot de manier waarop ze op hun 'oude dag' willen leven", aldus de FOD.

Volgens de FOD Volksgezondheid is het een manier om ervoor te zorgen dat onze dierbaren zo veel mogelijk rekening houden met onze voorkeuren, door erover te spreken wanneer we nog de mogelijkheid hebben. "Is het gepast om een behandeling te verlengen als deze geen verbetering meer oplevert in termen van gezondheid of kwaliteit van leven? Moet er alles aan gedaan worden zodat iemand thuis kan blijven, ook al is hij/zij volledig afgesloten van de wereld? Of is het beter een plek voor hem/haar te vinden in een instelling waar hij/zij weer wat sociaal leven kan vinden?", geeft de FOD als voorbeelden.

Volgens de federale overheidsdienst kan het zijn dat de persoon of huisarts in dergelijke - voor de naasten vaak pijnlijke - situaties niet in staat is om een beslissing te nemen. Daarnaast blijft het moeilijk om erover te durven praten en het juiste moment en de juiste woorden te vinden.

De FOD Volksgezondheid biedt met de steun van het RIZIV verschillende instrumenten aan om burgers in staat te stellen hun wensen te uiten en om naasten en zorgverleners te helpen de juiste woorden te vinden om erover te praten. Op de nieuwe website "mijnoudedag.be" kunnen burgers de verschillende keuzes ontdekken die ze op het einde van hun leven tegenkomen en registreren in het wensformulier. Op de site vinden ook huisartsen adviezen om met hun patiënten over het levenseinde in gesprek te gaan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.