Europese Commissie drukt geldigheidsduur van negen maanden voor vaccinatiecertificaat door

Alle lidstaten van de Europese Unie moeten gedurende een periode van negen maanden de vaccinatiecertificaten van hun burgers aanvaarden als zij binnen Europa willen reizen. Dat heeft de Europese Commissie beslist in een update van de regels over het digitaal coronacertificaat.

De periode van negen maanden begint te lopen na het voltooien van de eerste vaccinatiecyclus. Er wordt zo rekening gehouden met de aanbevelingen van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), dat alle gevaccineerden aanraadt om niet langer dan zes maanden na de eerste vaccinatiecyclus een boosterprik te halen. De drie maanden extra moeten hen de kans geven die prik effectief te laten zetten.

De beslissing van de Commissie ligt in de lijn van haar voorstellen van eind november. Ook toen stelde ze een geldigheidsduur van de vaccinatiecertificaten van negen maanden voor. De lidstaten zijn er vier weken later nog niet in geslaagd een akkoord te bereiken over dat voorstel, maar op hun Europese top vorige donderdag namen de staatshoofden en regeringsleiders er al akte van dat de Commissie via een zogenaamde gedelegeerde handeling een beslissing over het vaccinatiecertificaat zou nemen. Dat is vandaag/dinsdag dus gebeurd.

Over de geldigheid van het certificaat van wie een boosterprik ontving, worden voorlopig geen regels voorgesteld. Om de eenvoudige reden dat er nog onvoldoende gegevens beschikbaar zijn over de periode waarin een boosterprik bescherming biedt.

Het vaccinatiecertificaat is een van de drie modellen van het digitaal coronacertificaat, waarmee vrij reizen in de Europese Unie mogelijk gehouden wordt in volle coronacrisis. De Commissie benadrukt nogmaals dat de lidstaten hun reisvoorwaarden op elkaar moeten afstemmen, maar dat het hen wel vrij staat een nationale coronapas in te voeren die afgeleid is van het Europese certificaat, zoals het Belgische Covid Safe Ticket (CST). De nieuwe regels voor het aanvaarden van een vaccinatiecertificaat hebben dan ook enkel betrekking op het vrij personenverkeer in de EU. Het toepassingsgebied van de coronapas en alle voorwaarden die erbij komen kijken, blijven een nationale bevoegdheid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.