Jaarverslag Recip-e: technologische verbeteringen en nieuwe functies

Recip-e heeft zijn jaarverslag voor 2023 gepubliceerd, een jaar rijk aan technologische ontwikkelingen en vruchtbare samenwerkingen. Het document, dat nu beschikbaar is op de website, geeft een gedetailleerd overzicht van de prestaties van de organisatie op het gebied van elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen.

In 2023 legde Recip-e vooral de nadruk op het verbeteren van de functionaliteit van elektronische voorschriften. "We hebben nieuwe functies gelanceerd in nauw overleg met zorgverleners in het veld", zegt Recip-e in zijn persbericht.
Deze nieuwe functies omvatten de mogelijkheid voor artsen om de lijst met voorschriften van andere voorschrijvers te raadplegen, waardoor de communicatie en coördinatie tussen de verschillende spelers in de gezondheidszorg wordt versterkt, en een nieuw type VISI 'voorschrijver' kan worden gebruikt om de zichtbaarheid van een elektronisch voorschrift voor voorschrijvers aan te passen. Het is de bedoeling dat in de eerste helft van 2024 ook patiënten de zichtbaarheid kunnen aanpassen via de applicatie "Mijn Geneesmiddelen". Wanneer een patiënt voorschriften verbergt voor andere voorschrijvers, zullen deze laatsten door hun software op de hoogte worden gebracht van de aanwezigheid van verborgen voorschriften.

Vorig jaar werd ook het proxysysteem uitgebreid, waardoor patiënten hun medicijnen kunnen laten ophalen door een tussenpersoon via een speciale applicatie. Daarnaast is het reserveringssysteem met apothekers en burgers geoptimaliseerd, met implementatie gepland voor volgend jaar.

Essentiële technische optimalisaties
Recip-e heeft zich niet alleen gericht op de functionaliteiten die zichtbaar zijn voor gebruikers, maar heeft ook cruciale technische verbeteringen doorgevoerd om de levensduur en efficiëntie van het systeem te garanderen. "Een aantal technische optimalisaties - zowel business-gerelateerd als puur technisch - hebben ook de nodige aandacht gekregen om ervoor te zorgen dat het systeem ook in de toekomst levensvatbaar zal zijn", aldus het persbericht.

Naar digitalisering van verwijsvoorschriften
Naast farmaceutische voorschriften is Recip-e zich blijven richten op het digitaliseren van verwijzingsvoorschriften, in samenwerking met het Riziv. Dit initiatief, dat gefaseerd wordt uitgevoerd, zal tegen 2023 ook de voorschriften voor thuisverpleegkundigen, audiciens, radiologen, kinesitherapeuten en orthopedische technologen omvatten.

Een visie voor de toekomst
Het engagement van Recip-e stopt niet in 2023. De organisatie wil zich blijven inspannen om de dematerialisatie van voorschriften te optimaliseren en nieuwe functionaliteiten te ontwikkelen. Tegelijkertijd werkt ze aan de invoering van een nieuwe technologische standaard die dichter bij de behoeften van het veld en een betere uitwisselbaarheid op Europees niveau belooft te leggen.

In 2024 zal Recip-e haar inspanningen voor de digitalisering van verwijzingsvoorschriften opvoeren, met een sensibiliseringscampagne gepland voor het einde van het jaar, in eerste instantie gericht op het grote publiek en vervolgens specifiek op de verwijzingsvoorschriften van verpleegkundigen. Dr. Marc Moens, voorzitter van Recip-e: "De tekortkomingen van het e-healthsysteem zijn zelden terug te vinden bij Recip-e. De keten moet goed functioneren, want door de uitbreiding van verwijsvoorschriften die Recip-e samen met het Riziv opstelt, neemt het aantal tussenstations en dus de complexiteit van het systeem aanzienlijk toe."

In 2023 waren er 18 incidenten waarbij de Recip-e-dienst werd verstoord. Bij geen van deze incidenten was de oorzaak toe te schrijven aan het Recip-e-systeem zelf. Daarnaast waren er 2 geplande interventies.
Essentiële samenwerking

Het succes van Recip-e is sterk afhankelijk van de samenwerking met verschillende stakeholders. "We willen de verschillende partners en stakeholders bedanken voor hun constructieve samenwerking en waardevolle bijdrage in het afgelopen jaar", zegt Katrien Thorré, directeur Recip-e. De organisatie is ook de zorgverleners dankbaar voor hun feedback en expertise in het veld.

Als pioniersorganisatie in de digitalisering van de gezondheidszorg wil Recip-e een rolmodel zijn voor toekomstige generaties. "We banen de weg voor degenen die na ons komen", vervolgt Katrien Thorré, die het belang van dit sociale perspectief voor hun missie benadrukt.

Aan het einde van 2023 bedroeg het aantal elektronische voorschriften dat in de loop van het jaar door artsen in en buiten ziekenhuizen werd uitgeschreven 16.287.652.

> Lees hier het volledige rapport

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.