De helft van de Belgische zorgverleners gebruikt zelden of nooit beveiligde tools om gevoelige patiëntgegevens uit te wisselen. Dat blijkt uit een persbericht dat Doctolib Siilo woensdag publiceerde op basis van een enquête uitgevoerd door iVOX. Meer dan een kwart van de professionals in de gezondheidszorg gebruikt toepassingen zoals WhatsApp, hoewel deze ongeschikt zijn voor het beheer van vertrouwelijke medische informatie.
Uit het onderzoek, waarbij 300 werknemers in de sector tussen 16 en 24 juli 2024 werden ondervraagd, bleek dat 56% van de zorgverleners e-mail gebruikt om te communiceren over patiëntendossiers, 49% geeft de voorkeur aan telefoongesprekken, 30% kiest voor Microsoft Teams en 26% gebruikt WhatsApp. Deze praktijken gaan vaak over gevoelige onderwerpen, waaronder administratie (56%), zorg (46%), medicatie (43%) en patiëntendossiers (42%).
Volgens het persbericht beschikt slechts 60% van de Belgische gezondheidswerkers over een beveiligd communicatiemiddel van hun werkgever. Er zijn grote verschillen tussen de gewesten: 7 op de 10 Vlaamse werkgevers bieden zo'n tool aan, tegenover 5 op de 10 in Wallonië en Brussel. Bovendien zegt meer dan 40% van de werknemers die over deze beveiligde tools beschikken, dat ze er niet altijd gebruik van maken. Voor het versturen van persoonlijke gegevens zegt slechts 17% van de respondenten uitsluitend beveiligde kanalen te gebruiken.
Het onderzoek benadrukt ook het feit dat 70% van de zorgprofessionals wel eens communiceert met collega's in andere organisaties zonder dat ze beveiligde tools hebben voor deze communicatie, waardoor het risico op het onbeschermd delen van gevoelige informatie toeneemt.
“Professionals in de gezondheidszorg willen eenvoudig en effectief met collega's communiceren en hun werk bespreken. Hiervoor vertrouwen ze vaak op bekende applicaties zoals Microsoft Teams en e-mail, maar ook regelmatig op WhatsApp. Wij geloven zelfs dat het kwart van de werknemers die zegt WhatsApp te gebruiken, wordt onderschat”, zegt Arvind Rao, medeoprichter van Doctolib Siilo, geciteerd in het persbericht.
“Iedereen is zich er terdege van bewust dat beroepen in de gezondheidszorg het moeilijk hebben. Personeelstekorten en een vergrijzende bevolking betekenen dat er steeds meer patiënten en bewoners per zorgverlener moeten worden verzorgd. Zorgverleners zijn daarom altijd op zoek naar de eenvoudigste oplossing. Maar dit mag niet ten koste gaan van de privacy van patiënten die uiteindelijk alle vertrouwen hebben in de gezondheidszorg”, besluit hij.