Hartfalen: telemonitoring wordt vergoed vanaf januari 2025

Vanaf januari 2025 worden Belgische ziekenhuizen vergoed voor het monitoren op afstand van patiënten met chronisch hartfalen. Deze maatregel, goedgekeurd door het Riziv, markeert de invoering van een nieuw zorgpad gebaseerd op het gebruik van digitale gezondheidstechnologieën. Volgens Steven Vandeput, adviseur digitale gezondheid bij beMedTech, is dit initiatief een “historische doorbraak”.

Chronische hartinsufficiëntie, waaraan tussen de 2% en 3% van de Belgische bevolking lijdt en waarvoor elke dag 40 nieuwe diagnoses worden gesteld, vormt een grote uitdaging voor de gezondheidszorg. Steven Vandeput: “Naast de aanzienlijke impact op de levenskwaliteit van patiënten drukt deze pathologie zwaar op het budget van de gezondheidszorg, met jaarlijkse uitgaven van bijna 300 miljoen euro. Door proactieve monitoring mogelijk te maken, belooft telemonitoring een effectievere zorg en een betere kwaliteit van leven.

(Afbeelding: Belgische Werkgroep Hartfalen)

Het gebruik van digitale medische technologie stelt medische teams in staat om snel in te grijpen als een dreigende verslechtering wordt gedetecteerd, waardoor het risico op ziekenhuisopname of ernstige complicaties wordt verminderd.

Meetbare voordelen voor patiënten en de gezondheidszorg
Een proefproject in de Europaziekenhuizen heeft de voordelen van deze aanpak aangetoond: 15% minder ziekenhuisopnames en 16% minder sterfte onder patiënten die op afstand worden gevolgd. “Als deze resultaten landelijk zouden worden toegepast, zou de ziektekostenverzekering tot €28,7 miljoen per jaar kunnen besparen”, schat Steven Vandeput.

Hij waarschuwt echter dat deze voordelen investeringen en een reorganisatie van zorgprocessen vereisen. “Efficiëntiewinsten zullen niet van de ene dag op de andere gerealiseerd worden. We moeten de huidige praktijken heroverwegen en samenwerken met alle belanghebbenden om relevante gegevens te verzamelen en de echte impact te beoordelen.”

Een stap naar bredere digitale gezondheid
Volgens Steven Vandeput kan dit initiatief de weg vrijmaken voor andere toepassingen van monitoring op afstand bij het beheer van chronische ziekten zoals diabetes, kanker of slaapapneu. “Iedereen erkent vandaag de toegevoegde waarde van digitaal ondersteunde zorg”, benadrukt hij, waarbij hij wijst op de gezamenlijke inspanningen van beMedTech, Agoria en het Riziv via de campagne ‘Digital-In-Health’, waarvoor De Specialist en Medi-Sfeer de belangrijkste bemiddelaars naar de medische wereld zijn geweest.

Hij benadrukt echter het belang van langetermijnfinanciering om deze transformatie te versnellen. “Laten we hopen dat dit nieuwe zorgpad de uitbreiding van deze technologieën naar andere pathologieën zal aanmoedigen en digitale technologie tot een vast onderdeel van de zorg zal maken."

Een team voor monitoring op afstand
Ziekenhuizen die willen deelnemen aan dit zorgpad moeten aan strenge eisen voldoen. Ze moeten een gespecialiseerd team opzetten, bestaande uit ten minste één cardioloog en één getrainde verpleegkundige, en nauw samenwerken met de huisartsen van de patiënten. Het doel van deze coördinatie is om optimale continuïteit van zorg te garanderen en om monitoring op afstand volledig te integreren in het zorgpad van de patiënt.

> Meer informatie op de site van het Riziv

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.