Een gezamenlijk rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de International Telegraph Union (ITU), gepubliceerd in de marge van de 79ᵉ Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, benadrukt de transformerende impact van digitale technologieën op de wereldwijde gezondheid. Onder de titel “Going digital for noncommunicable diseases: the case for action” roept het document op tot strategische investeringen om deze innovaties te integreren in gezondheidszorgsystemen.
Volgens het rapport zou een extra jaarlijkse investering van $0,24 per patiënt in digitale hulpmiddelen zoals telegeneeskunde, chatbots en mobiele berichten de komende tien jaar meer dan 2 miljoen levens kunnen redden. Deze inspanning zou ook bijna 7 miljoen ziekenhuisopnames voorkomen, waardoor de druk op de gezondheidszorg wereldwijd zou afnemen.
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO: “De toekomst van gezondheid is digitaal. Maar om deze visie werkelijkheid te laten worden, zijn middelen en samenwerking nodig. Geen enkele speler kan het alleen. We roepen overheden, partners en donoren op om hun krachten te bundelen en te investeren zodat deze innovaties de meest kwetsbare bevolkingsgroepen bereiken.”
Hulpmiddelen voor een gezondheidsrevolutie
Niet-overdraagbare ziekten (NCD's), zoals hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en chronische ademhalingsziekten, zijn volgens de WHO verantwoordelijk voor 74% van de sterfgevallen wereldwijd. Deze ziekten, die vaak te voorkomen zijn, vereisen duurzame en innovatieve oplossingen.
Doreen Bogdan-Martin, secretaris-generaal van de ITU, benadrukt de centrale rol van digitale technologie: “De digitale revolutie kan een echte revolutie in de gezondheidszorg teweegbrengen. Hiervoor is een solide digitale infrastructuur essentieel. We roepen op tot meer samenwerking tussen de gezondheids- en technologiesector om universele toegang tot digitale gezondheidsdiensten te garanderen.
Technologieën ten dienste van patiënten en zorgverleners
Digitale hulpmiddelen bieden concrete oplossingen voor de uitdagingen van NCD's. Mobiele applicaties en chatbots kunnen mensen bijvoorbeeld bewust maken van hun aanpasbare risicofactoren, zoals voeding of lichaamsbeweging, en hen aanmoedigen om gezonder gedrag aan te nemen. Telegeneeskunde vergemakkelijkt de toegang tot zorg voor patiënten die regelmatig een specialistische behandeling nodig hebben.
Voor professionals in de gezondheidszorg bieden deze technologieën real-time toegang tot essentiële gegevens, waardoor de klinische besluitvorming verbetert.
Een oproep tot digitale integratie
Hoewel meer dan 60% van de landen al een digitale gezondheidsstrategie heeft, hebben technologieën vaak moeite om te integreren met de bestaande infrastructuur. Het rapport roept op tot investeringen in publieke digitale infrastructuren en het bevorderen van standaarden om interoperabiliteit aan te moedigen, zodat het potentieel van deze tools optimaal wordt benut.
Het Global Digital Health Initiative van de WHO en de Global Strategy 2020-2025 bieden een kader om overheden bij deze overgang te ondersteunen. Het Be He@lthy, Be Mobile programma, in samenwerking met de WHO en de ITU, biedt strategische ondersteuning om de integratie van digitale oplossingen in de strijd tegen NCD's te versnellen.
Een wereldwijde prioriteit voor morgen
Terwijl niet-overdraagbare ziekten zwaar blijven wegen op de gezondheidszorg, benadrukt het rapport een ongekende kans om gezondheid en technologie te combineren om miljoenen levens te redden. Het is nu aan overheden en partners om deze kans te grijpen en digitale technologie een centrale plaats te geven in hun gezondheidsstrategieën.
> Lees het volledige rapport