Apple Watch: FDA geeft toestemming voor detectiefunctie van slaapapneu

Apple heeft zopas goedkeuring gekregen van de FDA voor een nieuwe functie op de Apple Watch die ademhalingsstoornissen in verband met slaapapneu kan detecteren. Deze klinisch geteste innovatie versterkt de positie van Apple op het gebied van connected health.

Een week nadat Apple zijn nieuwe iPhone, Apple Watch en AirPods-modellen onthulde, heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een functie op de Apple Watch goedgekeurd die slaapapneu bij gebruikers kan detecteren. De nieuwe functie komt net voor de lancering van de Apple Watch Series 10, die gepland staat voor 20 september. Gebruikers van de Apple Watch Series 9 en Watch Ultra 2-modellen hebben echter al toegang tot deze functie door de watchOS 11 software-update te downloaden.

Slaapapneu is een aandoening die ongeveer 1 miljard mensen over de hele wereld treft en waarvan velen het niet weten, volgens gezondheidsorganisaties zoals de American Heart Association.

In de praktijk zullen Apple Watches die zijn uitgerust met deze nieuwe optie elke nacht de ademhalingsproblemen van hun eigenaars analyseren. Als deze verstoringen te vaak voorkomen, geeft het horloge een waarschuwing als ze wakker worden, om aan te geven dat er mogelijk sprake is van slaapapneu. Apple beweert dat deze functie klinisch is getest voordat het werd opgenomen in de Apple Watch. De Watch is echter niet onfeilbaar en kan fouten maken. 

Volgens de mededeling van de FDA is de slaapapneu-detectiefunctie geen diagnostisch hulpmiddel, maar een vrij verkrijgbaar apparaat dat het potentiële risico op apneu bij dragers van het horloge beoordeelt. Apple heeft deze nieuwe functie ''Breathing Disturbances'' genoemd, een metriek die dient als een 'intelligente bewaker' voor de gezondheid van gebruikers. Met behulp van een ingebouwde accelerometer detecteert het horloge kleine bewegingen van de pols die gepaard gaan met ademhalingsonderbrekingen tijdens de slaap. Elke maand analyseert het horloge de gegevens en bij frequente onderbrekingen raadt het gebruikers aan om een arts te raadplegen voor een mogelijke diagnose.

Deze nieuwe functie maakt deel uit van de strategie van Apple om zijn diensten op het gebied van gezondheidszorg uit te breiden, zoals ook blijkt uit de recente goedkeuring door de FDA van AirPods Pro 2 als vrij verkrijgbaar gehoorapparaat voor mensen met licht tot matig gehoorverlies.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.