Alles wat u moet weten over het gebruik van het CST in Brussel

Naar aanleiding van de uitbreiding van het gebruik van het Covid Safe Ticket (CST) in het Brussels Gewest is een FAQ beschikbaar voor het grote publiek, maar ook voor de verschillende betrokken sectoren, op de website corona.brussels en voor de sectoren op 1819, het uniek loket voor ondernemingen.

Hoe kan ik een CST bekomen? Waarom is het gebruik uitgebreid? In welke sectoren is het CST verplicht? Voor wie is het verplicht? Wie heeft het recht het CST te controleren? Hoe verloopt de controle? Dat zijn enkele vragen die in de FAQ voor het grote publiek aan bod komen.

Zo kan men lezen dat de bezoekers van een WZC vanaf 12 jaar een CST moeten voorleggen. De stagiairs en het personeel van het WZC zijn niet betrokken bij het CST. Ook bezoekers van bewoners die palliatief zijn, niet lang meer zullen leven of aan een slipsyndroom lijden, externe zorgverstrekkers, leveranciers of technici vallen niet onder de CST-regeling.  

In het ziekenhuis moeten enkel de bezoekers van opgenomen patiënten een CST voorleggen. Dat geldt niet voor de mensen die voor een raadpleging komen. Niemand is vrijgesteld van de mondmaskerplicht. 

In de horeca geldt het CST enkel binnen, niet op de terrassen waar de huidige regels blijven gelden (1,5 m tussen de tafels, maximum 8 mensen per tafel, dienst aan tafel). Sociale en universiteitsrestaurants, school- en bedrijfsrefters vallen buiten de regeling.

Evenementen in de strikte privésfeer zijn ook niet betrokken bij de CST-maatregel, naast het openbaar vervoer, de openbare diensten, educatieve activiteiten, winkels en winkelcentra, en de werkplaats. 

In dancings en discotheken is het personeel dat niet onderworpen is aan het CST verplicht een mondmasker te dragen. 

In de sportsector valt de kantine onder de horecaregels, maar in de vestiaire en toiletten blijft de mondmaskerplicht gelden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.