Artsen krijgen mes op de keel: voorschrijfgedrag aanpassen of inleveren op honoraria

Het gezondheidszorgbudget voor 2025 voorziet een besparing van 16 miljoen euro via een gerichter voorschrijfgedrag. Artsen moeten dit bedrag garanderen, op straffe van een verlaging van hun honoraria. De medicomut moet uiterlijk op 1 mei 2025 een operationeel voorstel indienen voor die budgetgarantie.

Voorschrijvers spelen een sleutelrol in het farmaceutisch beleid, zo staat er in de begroting die op 14 april werd goedgekeurd door de Algemene Raad van het Riziv. Artsen worden ondersteund met richtlijnen, indicatoren en persoonlijke feedback, maar krijgen daar nu een nieuwe verplichting bovenop: als de geplande besparingen voor 2025 niet worden gehaald, zullen hun honoraria worden aangesproken om het tekort aan te vullen.
De medicomut moet vóór 1 mei 2025 een werkbaar voorstel voor deze budgetgarantie indienen. Dit voorstel moet verduidelijken hoe de dekking van de 16 miljoen euro gerealiseerd zal worden, waarbij prioriteit wordt gegeven aan efficiëntiemaatregelen vóór er aan de honoraria geraakt wordt.
Het gaat hier niet om het bepalen van manieren om het geneesmiddelenverbruik terug te dringen – daar zijn andere maatregelen voor gepland – maar wel om te beschrijven hoe, als die efficiëntiemaatregelen niet voldoende opleveren, een verlaging van de honoraria het verschil kan compenseren. Eerdere ideeën die werden besproken zijn onder meer: indexaanpassingen schrappen, gerichte verlagingen, prestatielimieten, forfaitaire vergoedingen, enzovoort.
Het Riziv vraagt bovendien aan de medicomut om vóór 1 mei ook nieuwe voorschrijfmodaliteiten voor te stellen die moeten helpen om de beoogde 16 miljoen euro te halen. Onder de pistes om het voorschrijfgedrag beter te beheersen zijn:
- De opstart van behandelingen met kleine verpakkingen, met de mogelijkheid voor de apotheker om bij de eerste aflevering automatisch te vervangen;
- De invoering van quota voor het voorschrijven van biosimilars, opgesteld door de Taskforce Biosimilars tegen 30 juni 2025;
- Het aanscherpen van quota voor het voorschrijven van goedkopere geneesmiddelen, een taak voor de medicomut tegen 30 juni;
- Het uitwerken van richtlijnen en indicatoren, onder andere voor tweedelijns- en derdelijnsbehandelingen voor diabetes en familiaire hypercholesterolemie, in samenwerking met de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG);
- De lancering van minstens twee groepsherzieningen per jaar door de CTG.
De medicomut mag ook aanvullende maatregelen voorstellen om de doelstellingen te bereiken.
Deze aanpak doet denken aan het bonus-malussysteem dat in Duitsland werd getest, waarbij het voorschrijfgedrag van artsen werd getoetst aan gemiddelde kostendoelstellingen per dagelijkse dosis, op straffe van financiële sancties. Dat systeem werd bekritiseerd omdat het tot onderbehandeling zou kunnen leiden en werd daarom in sommige regio’s versoepeld of opgeschort.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.