Gezondheidsinstituut Sciensano heeft vrijdag 'De Grote Voedselkaart'-app gelanceerd. De opzet van de applicatie is een burgeronderzoek om het aanbod en de prijs van gezonde voeding in Vlaanderen en Brussel in kaart te brengen.
Het is de bedoeling dat burgers inzichten en ervaringen delen over hun voedselomgeving. Op die manier kunnen overheden de voedselomgeving gezonder en milieuvriendelijker te maken. Volgens het gezondheidsinstituut neemt het aantal buurten met meer ongezonde dan gezonde voedingsopties (zogenaamde voedselmoerassen) alleen maar toe. Ook bestaat er volgens Sciensano een verband tussen het aantal fastfoodrestaurants (ketens als McDonald's, Burger King en KFC) en gemakswinkels (kleine supermarkten, tankstations of buurtwinkels) in een bepaalde buurt en het aantal kinderen dat met overgewicht kampt.
In de bevraging wordt gepeild naar gezonde maaltijden in de supermarkten in de buurt, hoeveel reclame er is voor ongezonde voeding en of restaurants in de buurt gezond eten of fastfoodopties aanbieden. Daarnaast wordt er ook gevraagd naar de voedselcultuur en sociale normen in de buurt, zoals 'is het normaal om buiten de deur te eten of om thuis te koken?' en 'wordt gezond eten aangemoedigd of is fastfood de standaard?'. Daarbij kunnen burgers aangeven wat ze graag anders zouden zien in hun buurt.
"Er bestaat al een kaart met een overzicht van de gemiddelde gezondheidsscore per buurt, maar die is gebaseerd op objectieve gegevens zoals het aanbod van winkels en restaurants", klinkt het bij Sciensano. "Maar nu wordt er voor het eerst een score gemaakt op basis van het perspectief van de burger."
Het burgeronderzoek start vandaag/vrijdag en zal enkele maanden lopen. Het project wordt gecoördineerd door Sciensano in samenwerking met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), Rikolto (vroeger Vredeseilanden), Let Us, Arteveldehogeschool, Leapforward, Hoplr en Het Nieuwsblad, en wordt gefinancierd door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).