Vaccinatiebereik van Kind en Gezin in stijgende lijn voor tweede levensjaar

Het vaccinatiebereik van Kind en Gezin bij kinderen in het eerste levensjaar is stabiel hoog en stijgt nog voor het tweede levensjaar wat betreft alle aanbevolen dosissen. De jaarcijfers liggen zoals steeds het hoogst voor het verplichte poliovaccin, en het laagst voor het rotavirusvaccin, dat niet gratis is.

De cijfers slaan niet op de hele Vlaamse bevolking. Ze omvatten enkel de vaccinaties toegediend door Kind en Gezin, en niet door eventuele andere vaccinatoren. De cijfers bevestigen wel dat Kind en Gezin veruit de belangrijkste vaccinator is voor zeer jonge kinderen.

Voor het verplichte poliovaccin kreeg 89,9 procent van de kinderen geboren in 2023 in het Vlaams Gewest in het eerste levensjaar minstens één dosis van Kind en Gezin (van de twee of drie, afhankelijk van het type vaccin). Het jaar voordien was dat 89,6 procent. 87,2 procent kreeg in het eerste levensjaar alle aanbevolen dosissen, ten opzichte van 86,7 procent het jaar voordien. Ook bij de andere infectieziekten is er telkens een stijging of minstens een stabiel hoog cijfer. De licht dalende trend van tijdens de coronaperiode lijkt zo helemaal goedgemaakt.

Een opvallend grote stijging in het tweede levensjaar is er bij meningokokken C (van 78 naar 82 procent), wellicht omdat het combinatievaccin meningokokken ACWY in 2023 gratis werd. Ook voor mazelen, waarover recentelijk heel wat ongerustheid werd geuit, stijgt het vaccinatiebereik opnieuw voor het tweede levensjaar (van 83 naar 84 procent), mogelijk net vanwege die verhoogde alertheid en aandacht.

"Vaccinatie geeft de beste bescherming tegen ernstige infectieziekten en helpt zo kansrijk opgroeien", reageert dr. Veerle Vekeman, vaccinatieverantwoordelijke van het overkoepelende agentschap Opgroeien. "Kind en Gezin vaccineert veruit het grootste deel van de jongste kinderen. Dat is geen verworven iets. Zeker niet in tijden van twijfel en desinformatie via sociale media bijvoorbeeld. Het vraagt een enorme inzet van onze verpleegkundigen en consultatiebureauartsen om te informeren en te sensibiliseren."

Toch vraagt Opgroeien om waakzaam te blijven, zeker voor mazelen nu daar enkele gevallen van opdoken in het Antwerpse en zelfs een aantal kinderen in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. "Mazelen is een heel ernstige infectieziekte, veel besmettelijker dan griep en potentieel dodelijk, dat zijn niet zomaar wat rode pukkels", zegt woordvoerster Nele Wouters van Opgroeien. "Er waren al oproepen aan dertigers en veertigers om te verzekeren of ze voldoende gevaccineerd zijn en indien nodig een herhalingsprik te nemen. Het blijft ook belangrijk dat kinderen het vaccin krijgen. Om gerust te zijn dat er groepsbescherming is, moeten we 95 procent van de kinderen gevaccineerd krijgen over alle vaccinatoren heen." Dat laatste zou volgens de meest recente cijfers in Vlaand eren wel nog steeds het geval zijn.

De cijfers van het vaccinatiebereik variëren wel lokaal, stelt Wouters. "Waar het minder is, in sommige steden bijvoorbeeld, vragen we om daar alert voor te zijn en lokaal goed samen te werken met alle partners om te bekijken wat we nog beter kunnen doen om ouders goed te informeren en te sensibiliseren", zegt ze. Voor de Vlaamse rand rond Brussel geven de lokale cijfers dan weer een wat vertekend beeld omdat een deel van de ouders daar bij de Franstalige tegenhanger van Kind en Gezin langsgaan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.