N-VA vraagt vaccinatiegegevens op niveau postcode te delen met lokale besturen

In de strijd tegen de oprukkende mazelenepidemie moeten vaccinatiegegevens op postcodeniveau ontsloten worden met steden en gemeenten. Dat vraagt Vlaams Parlementslid Freya Perdaens (N-VA) aan Vlaams minister Caroline Gennez (Vooruit).

"De mazelenepidemie indijken gebeurt best zo gericht mogelijk. Steden en gemeenten spelen daar een belangrijke rol in en kunnen gerichter te werk gaan wanneer ze bijvoorbeeld cijfers hebben op het niveau van de deelgemeenten of wijken. Dat is zeker het geval in grote steden", aldus Perdaens.

Het mazelenvirus is overal in Europa in opmars. Dat is ook het geval in Vlaanderen. Volgens Vlaams minister van Volksgezondheid Caroline Gennez staat de teller in Vlaanderen intussen al op 74 gevallen. Dat zijn er al ruim dubbel zoveel als in heel 2023. Volge ns een rapport van het Europees Centrum voor Ziektepreventie- en bestrijding (ECDC) telde België 551 gevallen van mazelen tussen 1 februari 2024 en 31 januari 2025. Enkel Roemenië, Italië en Duitsland hadden een groter aantal besmettingen in die periode.

Extra inspanning

Terwijl minister Gennez hamert op het belang van preventie en van vaccinaties, dringt Vlaams parlementslid Freya Perdaens aan op een extra inspanning. Zij vindt dat steden en gemeenten beter geïnformeerd moeten worden door de Vlaamse overheid.

"Zeker bij grote steden moet de informatiedeling beter. Stadsbesturen kunnen vandaag bijvoorbeeld niet nagaan in welke wijken of deelgemeenten de vaccinatiegraad hoog dan wel laag is. Steden en gemeenten spelen een belangrijke rol in dit verhaal, zij moeten dan ook gerichter beleid kunnen voeren op basis van bijkomende gegevens", vertelt Perdaens.

Het mazelenvaccin is opgenomen in het vaccinatieschema voor kinderen met een eerste dosis op 1 jaar en een tweede rond de leeftijd van 9 jaar. Dat is volgens Perdaens het belangrijkste instrument om de epidemie in te dijken.

"Maar er zijn gaten in de dijk. Mensen die inweken na hun tweede levensjaar vanuit een land waar het vaccin niet aangeboden werd en die de ziekte niet doormaakten, mensen die hun eerste maar niet hun tweede vaccin krijgen, of mensen die niet precies weten of ze nu wel twee maal gevaccineerd zijn,... op die groepen moeten we focussen. Je eigen vaccinatiestatus kan je eenvoudig checken op mijngezondheid.be", aldus Perdaens.

> Waarom geen dashboard invoeren? (Frieda Gijbels)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.