De Block zal 'fraude' spoed counteren met concrete voorstellen in 2016

Valerie Van Peel (N-VA), Damien Thiéry (MR) en Nathalie Muylle (CD&V) vroegen Maggie De Block in de Kamer uitleg over de eigenaardige facturatie van de spoeddiensten. Die was aan het licht gekomen na inspectie van het Riziv. De Block ontkent dat er sprake is van fraude in het DGEC-rapport. Ze wil de anomalieën wel aanpakken in 2016 bij de uitwerking van de hervorming ziekenhuisfinanciering.

Valerie Van Peel: "Dat de financiering van de spoeddiensten ontoereikend is, weten we. Dat de minister daaraan werkt, weten we ook. Dat maakt het echter niet aanvaardbaar dat op spoeddiensten klaarblijkelijk op grote schaal wordt gefraudeerd. Er zou worden gesjoemeld met één op drie facturen en er wordt gefraudeerd met de verwijsbrieven van de huisartsen. Dat is onaanvaardbaar, want het komt de betaalbaarheid en de kwaliteit van de gezondheidszorg niet ten goede. Het zou om onterecht gefactureerde bedragen gaan voor ongeveer 4 miljoen euro. Zulk gesjoemel met belastinggeld mogen we niet door de vingers zien!"

Damien Thiéry: "De Dienst voor geneeskundige evaluatie en controle (DGEC) wijst in een rapport op disfuncties bij de spoeddiensten. Zo zou bijna de helft van de patiënten daar niet thuishoren, zijn de zorgverleners soms moeilijk te identificeren, worden er soms kosten dubbel aangerekend wanneer een patiënt van het ene naar het andere ziekenhuis wordt overgebracht, worden de prestaties van artsen in opleiding in meer dan 90 procent van de gevallen door andere artsen gefactureerd, en worden er in sommige ziekenhuizen specialisten buiten de spoeddiensten geraadpleegd terwijl dat niet altijd nodig is. Welke maatregelen zult u nemen in afwachting van uw actieplan voor de financiering van de ziekenhuizen?"

Nathalie Muylle: "Uit cijfers van 2011, die nu pas aan het licht komen, blijkt dat één op drie van de facturen op de spoed wordt gefactureerd zonder dat een arts de patiënt heeft gezien. Bij een extrapolatie naar de jongste jaren betekent dat miljoenen euro's aan inkomstenderving. Dit is schriftvervalsing en oneigenlijk gebruik van  overheidsmiddelen. De onderfinanciering van de spoed en de ziekenhuizen kan hierbij geen excuus zijn. Ik weet dat er een studie loopt over de hervorming van en een andere financiering voor de spoeddiensten. Hoe wil de minister dit oneigenlijk gebruik en de schriftvervalsing aanpakken?"

Minister Maggie De Block: "Het woord 'fraude' staat niet in de rapportering van de DGEC, in tegenstelling tot wat de persberichtgeving laat vermoeden. (...) De evaluatie sloeg op een aantal werk- en behandelingsprocessen in de spoedgevallendiensten. Men toetste bepaalde aspecten van de regelgeving af die betrekking hebben op de spoedgevallendiensten. Het ging onder meer om de reden waarom men een spoedgevallendienst consulteert, de informatiedoorstroming, het attesteren, de facturatie en het feit of een dokter effectief bij een patiënt is geweest, dan wel een andere dokter, met beroepsbekwaamheden waaraan er verschillende erelonen verbonden zijn, maar men stelt vast dat in al die gevallen de erelonen voor de hoogste kwalificatie werden aangerekend."

"Zorgnet Vlaanderen en de Belgische beroepsvereniging van spoedartsen zijn op de hoogte van het probleem en willen meewerken aan een oplossing. De Dienst voor geneeskundige evaluatie en controle zet de sensibiliseringscampagne voort. Ik ben ervan overtuigd dat de ziekenhuizen en de artsen hun praktijken zullen bijsturen. Komende herfst zal de dienst opnieuw controles uitvoeren. Die controles zullen zo nodig gevolgd worden door sancties. Het hervormingsplan ziekenhuisfinanciering zal aandacht besteden aan een gewijzigde financiering van de spoedgevallendiensten. In de loop van 2016 komen er concrete voorstellen. Deze worden nu nog besproken. Daarbij zal onder meer de klemtoon worden gelegd op het financieren van de karakteristieke eigenschappen van spoedgevallendiensten inzake permanentie en zorgcontinuïteit, veeleer dan op het financieren van elke individuele prestatie. De wisselwerking met de huisartsen of huisartsenwachtposten zal daarin helemaal vervat zijn."

Valerie Van Peel (N-VA): "Niet elk misbruik is moedwillig, maar alles begint met een gezonde financiering, zodat men ook correct kan factureren. Tegelijk moeten we daarop heel streng toezien. Er moet voldoende controle worden ingebouwd. Het is onaanvaardbaar dat er met geld uit de gezondheidszorg wordt gemorst en het oneigenlijke gebruik van de spoeddiensten moet verminderen."

Damien Thiéry (MR): "Ik wil het werk van de spoeddiensten niet ter discussie stellen. U zegt dat het woord 'fraude' niet voorkomt in het rapport, maar het werd wel gebruikt in de media. Er is nood aan een driesporenbeleid: de ziekenhuizen moeten de regels inzake prestaties en facturatie naleven, de wachtdiensten van de artsen moeten worden opgewaardeerd en de patiënten moeten worden geïnformeerd over de gevallen waarin ze echt een beroep moeten doen op een wachtdienst."

Nathalie Muylle (CD&V): "Wij moeten inderdaad de controles activeren en aan een algemeen plan werken voor een betere financiering van de spoed. Uit de studie blijkt dat zes op de tien patiënten niet op de spoed moest zijn. Het is wraakroepend dat pas in 2015 een brief aan de ziekenhuizen hen wijst op een oneigenlijk gebruik van middelen, terwijl de RIZIV-controles dateren van 2011. Wij staan de komende jaren voor heel belangrijke uitdagingen bij de financiering en herfinanciering van de ziekenhuizen. Het zal enkel lukken als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.