Apenpokken - Congo bestelt miljoen sneltesten bij Luiks farmabedrijf

Congo heeft een bestelling geplaatst voor een miljoen sneltesten voor mpox, het apenpokkenvirus, bij het Belgische farmabedrijf Contipharma. Dat meldt het bedrijf uit Seraing, nabij Luik, vrijdag in een persbericht.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO riep woensdag een wereldwijde gezondheidsnoodtoestand uit voor de nieuwe dodelijkere variant van mpox. Het centrum van de uitbraak bevindt zich in Congo. Het land doet nu beroep op het Belgische bedrijf om mee de uitbraak van de nieuwe variant van het virus in te dammen.

Congo heeft, door de hoogdringendheid en om de ernstige uitbreiding van de apenpokkenepidemie aan te pakken, net een bestelling geplaatst van een eerste lot van een miljoen snelle antigeentesten, stelt het bedrijf.

De test, die reeds op de markt is, geeft na 10 tot 15 minuten een eerste resultaat. Het Nationaal Instituut voor Biomedisch Onderzoek in Kinshasa heeft de sneltest positief geëvalueerd, aldus Contipharma. Het bedrijf werkt, in samenwerking met het instituut, ook een andere test uit voor mpox, die nu geëvalueerd wordt en die binnen enkele weken op de markt zou moeten komen.

CEO Bernard Delhez stelt in het persbericht dat het met de verspreiding van de nieuwe variant van het virus "voor de Congolese gezondheidsautoriteiten belangrijk leek om zo snel mogelijk op grote schaal te screenen". "In dat kader hebben we die bestelling ontvangen."

Contipharma brengt nog in herinnering dat een diagnose stellen voor mpox niet eenvoudig is en dat er vaak verwarring is met andere infecties en aandoeningen. Een snelle diagnose is belangrijk om zo snel mogelijk de gepaste behandeling op te starten, aldus Hope Sounouvou, wetenschappelijk manager van Contipharma.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.