Afgelopen tien jaar aanzienlijke daling van stralingsdosis tijdens medische onderzoeken

De gemiddelde stralingsdosis waaraan patiënten tijdens een medisch onderzoek worden blootgesteld is de voorbije tien jaar aanzienlijk gedaald, met 30 tot 55 procent. Dat meldt het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).

Medische centra die gebruikmaken van radiologie-apparatuur zijn sinds 2011 verplicht om regelmatig een overzicht van de stralingsdoses aan het FANC te bezorgen. Het gaat om ioniserende straling afkomstig van onder andere CT-scanners, mammografie en bepaalde cardiologische onderzoeken. De helft van de blootstelling van patiënten aan ioniserende straling is afkomstig van CT-scanners, blijkt uit de overzichten.

Op Europees niveau doen de Belgische medische centra het goed qua aandacht voor de stralingsbescherming van de patiënt. Tegelijkertijd verzekeren ze ook het behoud van een kwalitatieve beeldvorming.

Ruim 400 Belgische medische centra nemen deel aan de dosisstudies van het FANC. Het agentschap stuurt hen na elke analyseperiode een gepersonaliseerd verslag, waarmee ze kunnen zien waar ze staan ten opzichte van de andere Belgische centra, en waar nodig hun procedures optimaliseren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.