Volgens een brief die verschenen is in Nicotine & Tobacco Research zijn de meeste gebruikers van elektronische sigaretten van plan om te stoppen met roken.
“Vermijd passieve blootstelling aan sigarettenrook, ongeacht of de roker nog in de kamer is of niet”, dat is de conclusie van een onderzoek dat door Byung Jin Kim (Seoul) gepresenteerd werd op EuroHeartCare 2019 (1).
Wie wil stoppen met roken heeft volgens een recente Cochrane-review een grotere slaagkans als hij een nicotinepleister combineert met een snelwerkende vorm van nicotinesubstitutietherapie (NST), zoals kauwgom, tabletten of een neusspray.
90% ex-rokers hervallen. Misschien lukt het wel met behulp van digitale technologie?
De prevalentie van roken is wel sterk gedaald, maar blijft toch hoog (40-70%) bij hiv-geïnfecteerde patiënten. Dat is bijzonder jammer, ook al omdat is aangetoond dat rookstop het risico op een groot aantal kankers geleidelijk doet dalen, net zoals bij hiv-negatieve rokers.
“Richtlijnen inzake klinische praktijk adviseren dat rookstopmedicatie gecombineerd met begeleiding de meest effectieve manier is om rokers te doen stoppen met roken. Rookstopondersteuning wordt echter te weinig toegepast, voor een deel wegens misvattingen betreffende de doeltreffendheid en veiligheid van rookstopgeneesmiddelen”, zegt Robert Anthenelli, hoogleraar psychiatrie aan de University of California in San Diego en hoofdonderzoeker van de EAGLES-studie, de grootste klinische studie van goedgekeurde rookstopmedicijnen. “Deze studie levert belangrijke nieuwe informatie aan artsen en rokers om hen te helpen om een weloverwogen beslissing te nemen betreffende de rookstopbehandelingsopties.” De resultaten werden onlangs gepubliceerd in The Lancet (1).
Een nieuwe studie leert dat het aantal actieve rokers niet verder daalt en dat het percentage rokers dat helemaal niet van plan is om te stoppen, stijgt.
Een programma van rookstop waarbij men een borg betaalt, die wordt terugbetaald met een premie als men erin slaagt om te stoppen met roken, is efficiënter dan een programma dat alleen een premie toekent.
Een oud gezegde, dat een nieuwe toepassing vindt bij rookstop. Een meta-analyse toont aan dat rookstop op de leeftijd van 60 jaar of later de cardiovasculaire sterfte verlaagt.
Reikhalzend werd uitgekeken naar de officiële aanbevelingen van de American Society of Clinical Oncology (ASCO) en de American Association for Cancer Research (AACR) over de elektronische sigaret, gezamenlijk gepubliceerd en online geplaatst door het Journal of Clinical Oncology en Clinical Cancer Research. Al vinden tal van commentatoren dat de berg een muis heeft gebaard, toch heeft deze ‘policy statement’ over ENDS’s (electronic nicotine delivery system) de verdienste dat ze ons een robuuste wetenschappelijke review biedt, zonder te vervallen in sensatie en met duidelijke aanbevelingen op het vlak van volksgezondheid.
In combinatie met enige gedragsondersteuning toonde cytisine zich superieur ten opzichte van nicotinesubstitutietherapie voor rookstop. Wel ging cytisinebehandeling gepaard met meer zelf-gerapporteerde neveneffecten. Dat suggereert onderzoek uit Nieuw-Zeeland. The New England Journal of Medicine publiceerde de resultaten.
Stoppen met roken, het is een van de talloze goede voornemens bij het begin van het nieuwe jaar die zelden langer dan een of twee weken standhouden. Er is echter goed nieuws voor vrouwen, want het slaagpercentage zou hoger liggen als het moment van de rookstop goed gekozen is.
Naar een uiteenzetting van dr. Françoise Vermeulen (Kindergeneeskunde, Erasmusziekenhuis, ULB), '2e Journée de réalités allergologiques interactives' van Abeforcal (8 november 2014) Roken is een probleem voor de volksgezondheid. Dat probleem betreft niet alleen de rokers zelf, maar ook niet-rokers, aangezien passief roken de sterfte verhoogt. Bij kinderen veroorzaakt passief roken een belangrijke morbiditeit: bij de foetus als de moeder rookt tijdens de zwangerschap, wat geen verrassing is, maar ook bij kinderen die worden blootgesteld aan passief roken. Tekst en uitleg.
Medi-Sfeer Nr. 776
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...