De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van Aloïs D. (90) met een maand verlengd. Dat bevestigt zijn advocate. De verdachte bracht eind februari drie medebewoners om het leven in een woonzorgcentrum in Dentergem.
Het woonzorgcentrum Mariaburcht werd in de nacht van donderdag 27 op vrijdag 28 februari opgeschrikt door een gewelddadig incident. Een 90-jarige bewoner ging een 97-jarige man en een 94-jarige vrouw rond 3.30 uur op hun kamer te lijf. Voor de man kwam alle hulp te laat. Het vrouwelijke slachtoffer werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Daar is ze op zaterdagnamiddag 1 maart aan haar verwondingen bezweken. In een andere kamer werd een 93-jarige man met geweld om het leven gebracht.
Aloïs D. werd door de politie als verdachte gearresteerd. Het parket heeft een gerechtelijk onderzoek gevorderd onder leiding van een onderzoeksrechter. Vervolgens zijn de onderzoeksrechter, het parket, de politie, het labo en de wetsdokter ter plaatse gegaan om de precieze omstandigheden van de feiten te onderzoeken. Over hun eerste bevindingen is voorlopig nog niet gecommuniceerd.
Opvallend genoeg bracht Aloïs D. in september 2021 ook zijn 87-jarige echtgenote om het leven. In hun woning in Oostrozebeke zou de toen 87-jarige man tijdens een hoogoplopende ruzie met een hamer op het hoofd van Mariette C. geslagen hebben. De verdachte werd door de Kortrijkse onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van moord. In augustus 2022 heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) echter beslist dat hij de gevangenis onder voorwaarden mocht verlaten. De verdachte mocht in afwachting van een eventueel assisenproces in een woonzorgcentrum in Dentergem verblijven.
Geestesstoornis
Tijdens dat gerechtelijk onderzoek werd zoals gebruikelijk een gerechtspsychiater aangesteld. Uit zijn eindverslag van 1 februari 2024 bleek dat D. aan een geestesstoornis lijdt die zijn oordeelsvermogen of de controle over zijn daden heeft tenietgedaan of ernstig heeft aangetast. Bovendien bestaat volgens de deskundige hierdoor het gevaar dat hij opnieuw feiten zou plegen. In die omstandigheden heeft de raadkamer in Kortrijk op 22 oktober de internering van de bejaarde man bevolen, zoals gevorderd door het parket. In afwachting van de eerste zitting van de Kamer voor de Bescherming van de Maatschappij (KBM) mocht D. in het rusthuis blijven wonen, maar moest hij wel een reeks voorwaarden naleven. De gerechtspsychiater had ook een dergelijke behandeling geadviseerd. Zo moest hij zich vanuit het woonzorgcentrum telefonisch laten begeleiden door een justitieassistent en mocht hij niet naar het buitenland reizen. Uiteraard mocht hij ook geen nieuwe strafbare feiten plegen.
Internering
De beschikking van de raadkamer werd definitief op 22 november. Op dat moment moesten de nodige documenten nog opgesteld worden met het oog op de uitvoering van de internering. Ook over de overtuigingsstukken moest nog beslist worden. Uiteindelijk heeft het West-Vlaamse parket op 20 februari aan de dienst slachtofferonthaal laten weten dat alles in de steigers stond voor de uitvoering van de internering. In dat kader zijn maandag 24 februari alle nodige documenten aan de KBM overgemaakt, die over de concrete uitvoering van de maatregel moet oordelen. Een internering kan worden uitgevoerd in een Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC), maar ook in een psychiatrisch ziekenhuis of gewoon thuis. In dat laatste geval moet de geïnterneerde voorwaarden naleven en zich ambulant laten behan delen.
Op 1 maart is de verdachte voorgeleid bij de Brugse onderzoeksrechter. Die besliste om hem aan te houden. Aloïs D. moest dinsdagochtend een tweede keer voor de raadkamer in Brugge verschijnen, maar kon om medische redenen zelf niet aanwezig zijn. De raadkamer oordeelde opnieuw dat de verdachte een maand langer in de gevangenis moet blijven. Zijn advocate Amélie Vandenberghe drong ook niet aan op een vrijlating. Ondertussen werd ook in het nieuwe dossier een gerechtspsychiater aangesteld, maar het is voorlopig nog wachten op zijn bevindingen.
In eerste instantie verbleef D. in de psychiatrische vleugel van de Gentse gevangenis. Daarna werd hij overgebracht naar een gespecialiseerde afdeling in de gevangenis van Merksplas. Uiteindelijk werd hij overgeplaatst naar de ziekenboeg van de gevangenis van Brugge. De verdediging had daar eerder ook al op aangestuurd.