In de werkgroep teleconsultaties legde het ASGB/Kartel gisteren een financieringsvoorstel op tafel met “een mix van forfaitair en prestatie”. Huisartsen zouden jaarlijks een forfaitaire vergoeding van 5 euro per GMD krijgen. Voor specialisten denkt het syndicaat aan een vergoeding van 8 euro per prestatie.
In januari werd het honorarium voor de teleconsultatie op nul gezet na een overschrijding van 68 miljoen euro op het budget. Een werkgroep werd opgericht om snel oplossingen te zoeken. Na eerder uitstel omdat de artsensyndicaten geen “fraudebestendige voorstellen” hadden ingediend, kwam de werkgroep gisteravond wel bijeen.
Op tafel lag een voorstel van het ASGB, uitgewerkt op basis van een enquête bij de leden. Op de vraag waar het budget voor de teleconsultatie vandaan moet komen, had 60% van de respondenten geantwoord dat de patiënt een bijdrage zou moeten leveren, bijvoorbeeld via het remgeld.
Vandaar dat het Kartel zich in de nota uitspreekt voor een indexering van het remgeld op consultaties, eventueel met een uitzondering voor sociaal zwakkeren. “De patiënt krijgt dan minder terugbetaald en het budget dat zo vrijkomt bij de ziekenfondsen, kan dienen om de teleconsultatie te waarderen,” zegt Lieselot Brepoels, co-voorzitter van het ASGB.
Forfaitair voor de huisarts
Het Kartel werkte een tweesporenbeleid uit waarbij huisartsen en specialisten in de toekomst anders betaald worden. Voor huisartsen zou er een jaarlijkse vergoeding van 5 euro per GMD komen, uitbetaald aan de huisarts als een afzonderlijke vergoeding voor teleconsultaties.
Een forfaitaire oplossing lijkt aangewezen omdat het voor huisartsen moeilijker te definiëren is wat een teleconsultatie precies is, aldus dr. Brepoels. “In vergelijking met specialisten worden huisartsen vaker ad hoc gebeld, om een crisis op te lossen of bezorgde familieleden te woord te staan. De variabiliteit in de vraagstelling is groter”.
Per prestatie voor de specialist
Bij de artsen-specialisten liggen de zaken eenvoudiger, vervolgt ze. “Specialisten kunnen een teleconsultatie beter plannen. Ze leggen de afspraak vast, bellen de patiënt en maken na afloop een verslag dat beschikbaar is via het digitaal platform CoZo.” Per telefonisch consult door een specialist voorziet het ASGB een vergoeding van 8 euro, bestaande uit 4 euro terugbetaling plus 4 euro remgeld, verplicht te innen via de factuur aan de patiënt, met een limiet van twee telefonische consultaties per patiënt per jaar.
Voor specialisten gelden nog bijkomende voorwaarden. Via CoZo moet een verslag beschikbaar zijn dat minstens een tijdens de teleconsultatie besproken behandelvoorstel of beleidswijziging bevat. En er moet een afspraak vastgelegd zijn in het afsprakenboek.
“Artsen zullen hierover vallen”
Lieselot Brepoels maakt nog een belangrijke kanttekening: “Wij beseffen dat dit nog geen goed voorstel is en dat veel artsen hierover gaan vallen. Huisartsen zullen 5 euro te weinig vinden en voor specialisten is 8 euro wellicht ook niet genoeg. De ziekenfondsen van hun kant zullen moeite hebben met het remgeld. Maar onze focus was om de discussie te openen, niet om meteen met een optimale oplossing te komen.“
Een volgende vergadering komt er pas in mei. Dat is later dan het ASGB gehoopt had. De werkgroep verliest een maand omdat de paasvakanties in Vlaanderen, Brussel en Wallonië niet samenvallen. Toch blijft juni overeind als streefdatum om het nieuwe financieringssysteem voor teleconsultaties rond te krijgen.
Lees ook: Werkgroep teleconsultaties uitgesteld, artsensyndicaten moeten hun huiswerk overdoen