Veertien organisaties uit diverse maatschappelijke sectoren kanten zich tegen de verdwijning van de verplichte papieren bijsluiter. Op Europees niveau wordt namelijk overwogen om die af te voeren. "Het is een essentieel instrument voor de volksgezondheid", zeggen de organisaties, die de regering, en in het bijzonder minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, oproepen om zich krachtig te verzetten tegen de maatregel.
De Europese Commissie overweegt om de papieren bijsluiter bij geneesmiddelen te vervangen door een digitale versie. De veertien organisaties die consumenten, patiënten, apothekers, mutualiteiten, huisartsen, gezinnen en ouderen vertegenwoordigen vrezen dat deze maatregel veel kwetsbare patiënten zal schaden. "De papieren bijsluiter geeft pati&e uml;nten direct toegang tot betrouwbare informatie, die essentieel is voor het veilig gebruik van geneesmiddelen. Vervanging door een digitale bijsluiter (ePI) zou de informatievoorziening over geneesmiddelen afhankelijk maken van toegang tot internet, smartphones en digitale vaardigheden", klinkt het.
"Dit zou een directe impact hebben op ouderen, mensen met een beperking, mensen met een laag inkomen en mensen die in afgelegen gebieden wonen", luidt het. Volgens de laatste Barometer Digitale Inclusie heeft 5 procent van de Belgische bevolking (tussen 16 en 76 jaar) geen toegang tot het internet en maakt 16 procent er geen gebruik van. Dit percentage stijgt tot 21 procent in huishoudens met een laag inkomen.
Bovendien bereiken digitale alternatieven nog steeds niet genoeg patiënten. Uit een onderzoek van Testaankoop in 2022 bleek dat nauwelijks één op de tien mensen online informatie zoekt over een geneesmiddel, terwijl acht op de tien liever de papieren bijsluiter raadpleegt en die wil houden, zelfs als er een QR-code beschikbaar is.
De oproep komt van Testaankoop, Solidaris, de Christelijke Mutualiteit, de Onafhankelijke Ziekenfondsen, GBO (Franstalige huisartsensyndicaat), LUSS en het Vlaams Patiëntenplatform, de Algemene Pharmaceutische Bond, Ophaco, UNIA, Okra en Enéo, Gezinsbond en Kom op Tegen Kanker.