90% ex-rokers hervallen. Misschien lukt het wel met behulp van digitale technologie?
Van 1 tot 3 december organiseren het cluster Lifetech.brussels, de Onafhankelijke Ziekenfondsen, het Partena Ziekenfonds en Partenamut samen een hackathon gewijd aan de continuïteit van de zorg, de beHealth Hackathon. Wat er nieuw en anders is aan deze hackathon zijn de uitdagingen. Het is de zorgsector zelf die dankzij de ervaring op het terrein, thema’s zal aanreiken waaraan de deelnemers van de hackathon moeten werken. Het farmaceutisch bedrijf Pfizer, partner van het event, stelt de volgende uitdaging voor: rokers helpen om te stoppen met roken.
Het is de tweede hackathon voor Pfizer. “Wij zijn van mening dat mobiele apps cruciaal kunnen zijn voor de gezondheidszorg. Ze stellen patiënten in staat om actief bij te dragen aan de behandeling dankzij betere informatie en gezondere keuzen”, zo zegt Kevin Raymakers, Digital Lead bij Pfizer Belgium.
Op de eerste zorg-hackathon vielen drie projecten op, projecten die in ontwikkeling zijn:
- Het winnend team bedacht en ontwikkelt de oplossing MOMALA (Mobile Malaria Lab), een klein toestel dat van een smartphone een microscoop maakt om malaria te kunnen diagnosticeren met een enkele klik.
- Het iMoveUp project is een app om thuis kinesitherapie te doen na een zware ingreep ter hoogte van de knie. Het is ook een van de e-health projecten die op de steun van minister Maggie De Block kunnen rekenen.
- Het derde project is een uberachtige tool voor kankerpatiënten op basis van onderlinge- en burenhulp. De app doet een oproep aan de samenleving om patiënten te helpen in hun dagdagelijks leven.
“Het belang van innovatie schuilt in het gebruik van technologie, nieuw of niet, op een andere manier om nieuwe oplossingen te ontwikkelen. Het is een kwestie van durven, creëren en doorgaan. De formule van de hackathon is daar perfect voor door de combinatie van technici en zorgverstrekkers op het terrein. Op die manier ontstaan mooie ideeën die tot concrete projecten leiden die op hun beurt kunnen bijdragen tot een betere gezondheid en meer welzijn voor iedereen, in welke levensfase dan ook”, aldus nog Kevin Raymakers.
Rookstop op de beHealth Hackathon
Niet minder dan 19% van de Belgen rookt. 64% van die rokers wil wel komaf maken met sigaretten, maar dat blijkt in de praktijk een moeilijk proces te zijn. 85% van de rokers probeert om te stoppen met roken, zonder hulpmiddelen, maar meer dan 90% daarvan hervalt binnen het jaar. “Rokers die gebruik maken van medische hulp en die een arts raadplegen, verhogen de kansen op een definitieve rookstop, zo blijkt uit onderzoek. Daarnaast is het ook zo dat het voor patiënten met bepaalde aandoeningen meer dan noodzakelijk is om te stoppen met roken. Om die twee redenen kozen wij voor een uitdaging terzake”, zegt Anaïs Junon, verantwoordelijke voor de marketing van rookstop-hulpmiddelen bij Pfizer.
Vandaag maakt 13% van de rokers gebruik van elektronische sigaretten. Het is een feit dat rokers op zoek gaan naar middelen om te stoppen met roken. Rokers zien zichzelf niet als patiënten, maar ze weten wel dat roken een ziekte is. Door het inzamelen van alle gegevens over roken, maar vooral over gezondheid kan men preventief advies geven op maat van elke roker om op die manier zijn slaagkansen om te stoppen met roken te maximaliseren.
“Het is uitzonderlijk dat er op een hackathon gewerkt wordt met uitdagingen in de échte wereld, uitdagingen die voorgesteld worden door partners uit de industrie en de ziekenhuiswereld. Het is meer dan waarschijnlijk dat de teams pertinente oplossingen ontwikkelen. De partners uit de industrie kunnen dan overwegen om het team aan te werven, om te investeren in een startup of om de eerste klant te worden”, zegt Olivier Callebaut, Program manager bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen.
Op het einde van het beHealth Hackathon-weekend kan elk team een prototype indienden van hun oplossing, of het nu om een medische tool gaat of een app én een zakenplan. Een jury van experten in de zorg zal de oplossingen evalueren vanuit het standpunt van investeerders, patiënten en regelgevende instanties.
De Koning Boudewijnstichting geeft een uitzonderlijke prijs van 10.000 euro voor het winnend team voor de creatie van een startup.
Zin om deel te nemen? Er zijn nog een paar plaatsen vrij en inschrijven kan tot vrijdag 17 uur.
De beHealth Hackathon is een uniek event voor iedereen die wilt anticiperen op de toekomst, iedereen die inspirerende ontwikkelaars wil ontmoeten en iedereen die wil bijdragen aan de evolutie van de gezondheidszorg door het bedenken van creatieve oplossingen. Om deel te nemen volstaat een open geest!
> Praktische info:
Wanneer? 1/12 - 3/12/2017
Waar? Onafhankelijke Ziekenfondsen, Lenniksebaan 788A, 1070 Brussel
Capaciteit? 80 plaatsen beschikbaar
Kostprijs? 79 euro per persoon
Meer info? Klik hier
> Lees ook: