Er steekt nog voor 15.297 kilometer asbesthoudende drinkwaterleidingen in de Vlaamse ondergrond, goed voor 146.252 ton asbestcement. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Andy Pieters (N-VA) heeft opgevraagd bij minister van Omgeving Jo Brouns (CD&V). Pieters dringt aan op meer metingen en een versnelling van de uitfasering.
Vlaanderen wil tegen 2040 asbestveilig zijn, maar voor asbesthoudende waterleidingen is er sprake van een uitfaseringsstrategie tegen 2060. De termijn voor leidingen is langer omdat blootstelling voorkomen bij kwetsbaren een veel grotere prioriteit is. Denk aan woonzorgcentra, scholen of kinderopvanginitiatieven. Toch pleit Vlaams Parlementslid Andy Pieters ervoor om te bekijken waar de afbouw van asbestleidingen sneller kan. "Elke wegenwerf i s een kans om asbest mee te verwijderen", klinkt het.
Op dit moment ligt er nog 15.297 kilometer aan asbesthoudende waterleidingen in Vlaanderen. De meeste leidingen liggen in Antwerpen, met 4.489 kilometer of 42.911 ton.
Het Belang van Limburg verwijst donderdag in een artikel naar De Watergroep. "Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn asbestvezels enkel schadelijk bij inademing en niet bij orale inname, dus ook niet bij het drinken van water", schrijft De Watergroep op haar website. "Asbestvezels in waterleidingen zijn vastgebonden door het omhullende cement. We analyseren iedere twee jaar drinkwaterstalen en daaruit blijkt dat de concentratie van het aantal vezels steeds onder de detectielimiet van 400 asbestvezels per liter ligt."
Pieters dringt er niet alleen op aan om te bekijken waar de uitfasering kan versneld worden, hij vraagt ook om meer metingen. In 2023 werden er 38 metingen uitgevoerd naar de aanwezigheid van asbestvezels in drinkwater. Ter vergelijking: in 2015 waren dat er nog 68. "Er werden tot op heden nooit asbestvezels boven de rapporteringsgrens gevonden, maar als je weet dat er nog duizenden kilometers asbestleidingen in de grond zitten, lijkt een grotere steekproef aangewezen. Asbest is asbest, ook onder de grond."