De Belgische farmasector is "enigszins opgelucht", maar blijft "oplettend en is toch ook bezorgd", zo reageert koepelorganisatie pharma.be op de heffingen die Amerikaans president Donald Trump woensdagavond heeft aangekondigd. Volgens de huidige informatie ontsnappen geneesmiddelen aan bijkomende heffingen. De VS zijn de grootste exportmarkt voor de sector.
"Zoals het er nu naar uitziet, zal de farmaceutische sector niet getroffen worden door bijkomende heffingen", aldus woordvoerder David Gering van pharma.be.
Hij wijst er evenwel op dat de Amerikanen bij hun aankondiging enkel het woord "pharmaceuticals" hanteren. "We blijven toch zeer oplettend en enigszins verontrust", klinkt het. Zo is het de vraag of alles onder die vlag valt. De sector vraagt zich bijvoorbeeld af of ook onderdelen van medicijnen hieronder vallen.
Dagelijks exporteert ons land voor 216 miljoen euro aan biofarmaceutische producten, bijvoorbeeld de vele vaccins die in België geproduceerd worden. In 2024 ging het om 79 miljard euro aan export, of 1,4 procent minder dan in 2023. Daarbij zijn de VS de belangrijkste exportmarkt met een aandeel van bijna 24 procent. Ter vergelijking: de VS vertegenwoordigen in de totale export van de Belgische economie maar 6,8 procent. De Belgische farmasector is met andere woorden "zeer afhankelijk" van de VS.
De biofarmasector laat ook weten dat in 2024 voor het eerst in jaren de tewerkstelling achteruitging: min 0,5 procent tegenover 2023. Zo is er sprake van 44.738 directe banen, wat oploopt tot 140.835 met indirecte banen en "geïnduceerde" banen erbij.
"De nieuwste cijfers geven aanleiding tot bezorgdheid. Het is duidelijk dat we niet langer te maken hebben met de vertrouwde "business as usual"-situatie die we in de afgelopen jaren kenden, waarin we alleen groeicijfers en positieve ontwikkelingen zagen op vlak van werkgelegenheid en export. Nu de Verenigde Staten ook ons land confronteren met hoge invoerheffingen, wordt het duidelijk dat België, en Europa in het algemeen, zijn strategie moet herzien", besluit CEO van pharma.be Caroline Ven.
De sector is geen voorstander van zware tegenmaatregelen door de EU, "zeker niet door ook heffingen op farmaceutische producten uit de VS op te leggen, aangezien deze een negatieve invloed zullen hebben op de gezondheidszorg en uiteindelijk op patiënten".
De farmasector pleit voor een Europese versterking met meer samenwerking. Denk aan hinderpalen voor innovatieve activiteiten wegwerken of meer investeren in de eigen markt. Zo wil de sector de risico's spreiden.