Chronische ontstekingsziekten van de darmen (IBD's) komen steeds vaker voor en zijn almaar moeilijker te behandelen. Misschien kunnen groentesappen soelaas bieden? In de traditionele geneeskunde werden ze gebruikt om ontstekingen te verlichten bij aandoeningen zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.
Beide benaderingen lijken een tegengestelde invloed te hebben op het microbioom, maar in beide gevallen wordt een verbetering van de symptomen waargenomen. Sommigen pleiten voor een sequentiële benadering.
Onze kennis van coeliakie en ons inzicht in de fysiopathologie van deze ziekte zijn de laatste decennia aanzienlijk veranderd. Waar coeliakie vroeger veeleer als een zeldzame ziekte werd beschouwd die vooral bij kinderen voorkwam en in het ziekenhuis moest worden behandeld, maakt ze vandaag deel uit van de dagelijkse eerstelijnsgeneeskunde, ook bij volwassenen. Wat moeten we onthouden? De European Society for Primary Care in Gastroenterology (ESPCG) trachtte recent een antwoord te geven op deze vraag...
[In samenwerking met de wetenchappelijke verenigingen: Belgian Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition (BeSPGHAN) en de Belgian IBD Research & Development Group (BIRD)] De ziekte van Crohn of morbus Crohn (MC) is een chronische inflammatoire darmaandoening die voorkomt bij volwassenen en kinderen en zich veelal presenteert met buikpijn, diarree, vermagering en groeivertraging. De pathophysiologie is tot op heden onvoldoende gekend, maar wordt toegeschreven aan een aantal omgevingsfactoren en een onaangepaste immuunrespons ten opzichte van de darmflora bij patiënten die hiervoor genetisch voorbeschikt zijn.
Medi-Sfeer Nr. 777
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...