Dokter Céline Görtz is de kleindochter van een bekende gynaecoloog-seksuoloog uit Charleroi en werkt samen met een andere huisarts in een duopraktijk in Lillois-Witterzée, een deelgemeente van Eigenbrakel. Haar praktijk was vroeger de huisartsenpraktijk van haar stagemeester. Dokter Görtz is sterk begaan met de gezondheid van de vrouw en werkt ook in twee centra voor gezinsplanning in Nijvel en Tubeke. Voor haar is de huisarts het ‘Zwitsers zakmes’ van de geneeskunde: hij of zij kan alles, maar moet ook zijn of haar beperkingen kennen.
Dokter Görtz is afkomstig uit Nijvel, waar ze haar lagere- en middelbareschooltijd doorbracht. Ze volgde een klassieke geneeskundeopleiding en net als veel studenten uit haar streek volgde ze haar bacheloropleiding aan de Faculteit Geneeskunde in Namen. “Een kleine faculteit in een stad in plaats van op een campus, met een sterkere reputatie op het vlak van omkadering.” Daarna begon ze aan haar doctoraatsopleiding aan de UCL.
“Ik heb me nooit afgevraagd wat ik zou gaan doen”, geeft ze toe. “Geneeskunde was altijd al vanzelfsprekend, waarschijnlijk omdat ik het steeds fijn vond om het wetenschappelijke aspect te combineren met het menselijke.” Op het moment dat ze een specialisme moest kiezen, volgde er toch enige aarzeling. Werd het huisartsengeneeskunde of die andere grote liefde, gynaecologie? “Bij beide specialismen ken je je patiënten, zie je ze evolueren, groeien en verschillende levensfasen doorlopen.” Tijdens haar gynaeocologiestages merkte dokter Görtz dat chirurgie niet echt iets voor haar was, terwijl verloskunde weinig ruimte liet voor zelfontplooiing. “Ik wilde Céline ‘de arts’ combineren met de Céline die ik ben in mijn privéleven. Daarom koos ik voor huisartsengeneeskunde en zo kon ik ook gynaecologie in mijn dagelijkse werk integreren.’
Het assistentschap wees definitief de weg
In eerste instantie deed dokter Görtz haar assistentschap huisartsgeneeskunde bij dokter Gabriel in Tubeke en daarna bij dokter De Clercq en zijn echtgenote dokter De Schrevel die samenwerkten in Lillois. Daarnaast werkte dokter Görtz als assistente in de centra voor gezinsplanning van Eigenbrakel en Tubeke. “Toen dokter De Clercq stopte als huisarts heb ik uiteraard zijn patiëntenbestand en dat van zijn echtgenote overgenomen, samen met dokter Gabriel Ferrand.” Die beslissing was voor haar vanzelfsprekend, zeker omdat ze niet te ver weg wou gaan van haar geboortestad Nijvel én omdat de activiteiten van dokter De Schrevel sterk gericht waren op gynaecologie. Met grote belangstelling doorliep ze dan ook haar assistentschap. Ze vond het bijna jammer dat er geen derde jaar volgde om zich nog verder te kunnen verdiepen in de filosofie en de wijsheid van de oudere artsen met hun verschillende soorten praktijken, maar ook omdat je in de job snel kunt groeien als je als beginner goed wordt begeleid. “Kennisoverdracht is uitermate leerrijk, maar geeft je ook de mogelijkheid om vragen te stellen en jezelf af te vragen wat de grootste verschillen zijn tussen theorie en praktijk. Wanneer ik er bij een specifiek geval zelf niet helemaal uit kom, bel ik trouwens nog vaak naar een van mijn stagemeesters om hun mening of een oplossing te vragen.”
Huisartsengeneeskunde is echter niet de enige activiteit van dokter Görtz. Ze werkt immers ook in het centrum voor gezinsplanning van Nijvel. Dat centrum omschrijft ze als een klassiek centrum, dat sinds kort wel over een klein pluspunt beschikt: een echograaf. “Dankzij die aankoop kunnen we zwangerschappen opvolgen, spiraaltjes plaatsen enz.” Het andere centrum voor gezinsplanning waar ze werkt, ligt in Tubeke en is wat uitgebreider. In dat centrum kunnen er bijvoorbeeld ook abortussen worden uitgevoerd. Door de combinatie van haar werk in de huisartsenpraktijk en in de centra voor gezinsplanning heeft dokter Görtz een zeer gevarieerd patiëntenbestand. “Ik heb zowel relatief jonge patiënten bij de gezinsplanning als wat oudere patiënten, mannen en vrouwen, in de huisartsenpraktijk.”
Van abortus en anticonceptie tot advies over soa’s
De vragen die dokter Görtz het vaakst krijgt in het centrum voor gezinsplanning van Nijvel gaan doorgaans over seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en anticonceptie. De vragen over anticonceptie komen zowel van patiënten die voor het eerst een anticonceptiemiddel nemen, als van patiënten die hun anticonceptie willen aanpassen aan een specifiek probleem. “Ik krijg ook steeds meer vragen over hormonen, moet ik toegeven. Niet alleen over de bijwerkingen en risico’s op korte en lange termijn, maar ook over de zogenaamde natuurlijke anticonceptie. De meest voorkomende vragen van de patiënten gaan over de doeltreffendheid, het risico op een lager libido, de regelmatigheid van de cyclus, acne, spotting, hoofdpijn, stemmingswisselingen enz. In Tubeke is het centrum zo georganiseerd dat ik vooral insta voor de abortusaanvragen. Ik plaats trouwens ook vaak spiraaltjes, want steeds meer patiënten vragen een niet-hormonaal anticonceptiemiddel. Hoe dan ook vertel ik hen altijd over de voor- en nadelen van alle anticonceptiemiddelen. Ik wijs hen er ook op dat ze de effecten van hormonen niet moeten dramatiseren en herinner hen eraan dat de pil de vrouw veel vrijheid heeft bezorgd. Ik herhaal bovendien steeds dat instemming cruciaal is in een seksuele relatie en dat nee nee is, ja ja is en iets tussenin ook nee is!”
De consultaties rond abortus neemt dokter Görtz graag voor haar rekening. In de eerste plaats omdat je eerst moet analyseren wat er achter de vraag schuilgaat, maar ook omdat die consultaties zeer snel uitmonden in een informatief gesprek over anticonceptie. Je hebt immers achterhaald wat er niet heeft gewerkt en zo heeft geleid tot een ongewenste zwangerschap. “In de praktijk starten we na de abortus met anticonceptie en zien we de patiënt drie tot vier weken later terug om de eventuele voor- en nadelen van de voorgestelde anticonceptie te bespreken.”
In beide centra komen de patiënten meestal spontaan langs, ofwel nadat ze zich hebben ingeschreven via de website, ofwel omdat hun moeder al wordt opgevolgd in het centrum, ofwel omdat ze door de sociaal assistenten of verpleegkundigen die langsgaan in de scholen in de regio werden aangemoedigd.
Positieve wisselwerking tussen algemene geneeskunde en gezinsplanning
“Dankzij mijn job als huisarts heb ik ook bij de gezinsplanning een globaal zicht op de situatie. Denk bijvoorbeeld aan bijkomende ziekten, comorbiditeiten of de medische of chirurgische voorgeschiedenis van de patiënt. De gezinsplanning zorgde dan weer voor een sociale blik op mijn medische aanpak. Ze deed mij ook beseffen hoe belangrijk het is om het met mijn patiënten te hebben over mannelijke anticonceptie (zie inzet) en te kunnen communiceren met juristen, ook al is dat zeldzamer.”
Welke problemen ook worden aangepakt, dokter Görtz stelt vast dat patiënten erg veel belang hechten aan hun huisarts.
Wat verwacht je vandaag nog meer van de huisartsgeneeskunde?
“Ik ben dol op wat ik doe, want mijn job is gevarieerd en vereist zowel intellectuele als technische handelingen. We zijn als een Zwitsers zakmes, en dat vind ik bijzonder fijn. Ik sta ook al te popelen om me te kunnen inschrijven voor de opleiding echografie van de SSMG. Daarnaast denk ik dat er in de huisartsengeneeskunde ook aandacht moet zijn voor nieuwe technologieën en slimme apparaten (bloeddrukmeters bijvoorbeeld). Terzelfder tijd denk ik dat artsenassociaties een pluspunt zijn. In de eerste plaats omdat ze ervoor zorgen dat we tijd kunnen vrijmaken voor onszelf en voor onze patiënten. Bovendien komen we dankzij die verenigingen in contact met collega’s én vergemakkelijken ze het beheer van onze agenda’s.”
Dokter Görtz geeft daarnaast toe dat spoedgevallen snel worden behandeld door de ziekenhuizen in de regio. Die bevinden zich doorgaans op minder dan tien minuten rijden van de woning van de patiënten. Toch houdt ook zij elke dag tijd vrij in haar agenda voor dringende gevallen, maar ze wordt er niet door overstelpt.
En als ze niet aan het werk is?
Een van de hobby’s van dokter Görtz is improtheater. Dat doet ze regelmatig in twee teams bij haar in de buurt. Daarnaast doet ze aan spinning, een vorm van cardiotraining met ritmische muziek op een ergometrische fiets. Spinning is voor haar dé manier om fit te blijven en zich op een leuke manier uit te leven. Wanneer ze kan en veel tijd heeft, maakt dokter Görtz ook graag fietstochtjes.