Moeten we ons zo de huisarts anno 2021 voorstellen? Dat is samengevat de aanklacht van Jong Domus in een open brief. Een greep daaruit.
"Reeds een maand geleden, op 26 oktober, heeft huisartsenverenging Domus Medica alarm geslagen. Gezien een toename van de drukte bij de huisartsen zich één à twee weken later ook laat voelen in de ziekenhuizen, kan men de huisarts (of bij uitbreiding de eerstelijn) zien als een kanarie in een koolmijn. Een ernstige waarschuwing vanuit de eerstelijn zou dan ook bij de beleidsmakers een belletje moeten doen rinkelen."
"Toch neemt de politiek geen ingrijpende maatregelen. Geen beperking op het aantal contacten en geen aanpassing van het testbeleid. De enige nieuwigheid is de Self Assesment Tool op mijngezondheid.be, die enkel goed functioneert bij onze meest digitaal geletterde patiënten. Het voelt als een slag in ons gezicht dat er zo traag gereageerd wordt vanuit de politiek."
"Het is genoeg geweest. Testen regelen, codes aanmaken, quarantaine-attesten opstellen, het “juiste” ziektebriefje doorsturen, … dit zijn niet de taken van een huisarts. Wij willen terug naar onze zorgtaken. Dit is van belang voor het welzijn van onze huisartsen, het voortbestaan van ons huisartsenberoep en voor de kwaliteitsvolle en tijdige zorg die elk van onze patiënten verdient."
"Maak werk van onze administratieve overlast. Wij vragen een uniform ziekteattest en een ziektebriefje voor meerdere dagen zonder tussenkomst van de huisarts. Zorg dat COVID-testing en administratie volledig parallel komen van de huisarts."
"Uitmaken of iemand een COVID-test nodig heeft vergt geen 9 jaar opleiding. Deze nutteloze consulten kosten de maatschappij handenvol geld zonder meerwaarde. Maak werk van testcentra met vrije inloop en voorzie hiervoor voldoende middelen. Enkel wie ernstig ziek is of een lichamelijk onderzoek wil, zou door de huisarts gezien moeten worden. Ook alle nodige COVID-attesten moeten volledig parallel van de huisarts lopen, bv. via inloopcentra."
"Maak de “Self Assessment Tool” toegankelijker voor mensen met een lage digitale geletterdheid of taalbarrière en voor kinderen zonder eID-kaart. De tool moet naast de landstalen ook in andere talen beschikbaar zijn voor een toegankelijke zorg. En tot slot worden we met alle plezier uitgenodigd door de beleidsmakers voor een gesprek over de huisarts van de toekomst!"
Namens het voltallige bestuur van Jong Domus
Laatste reacties
Marc DE MEULEMEESTER
25 november 2021Correcte diagnose !