Zweden raadt schermtijd voor kinderen onder de twee jaar af

In Zweden hebben de autoriteiten  afgeraden om kinderen die jonger zijn dan twee jaar bloot te stellen aan schermen. Dat gebeurde naar aanleiding van de publicatie van nieuwe richtlijnen over schermtijd voor kinderen.

Kinderen onder de twee jaar kunnen het best weggehouden worden van alle schermen, aldus het agentschap voor volksgezondheid. Tussen de twee en de vijf jaar wordt het schermgebruik best beperkt tot één uur per dag en voor kinderen van zes tot twaalf wordt een maximum van één à twee uur aangeraden. Dertien- tot achttienjarigen spenderen idealiter niet meer dan drie uur per dag achter een scherm. 

"Smartphones en andere schermen beïnvloeden al veel te lang alle aspecten van het leven van onze kinderen", verklaarde minister van Volksgezondheid Jakob Forssmed. Momenteel komen tieners tussen de dertien en zestien jaar naast hun schooltijd aan een dagelijkse schermtijd van gemiddeld zes uur en een half, hekelde hij. Dat laat "weinig tijd over voor groepsactiviteiten, lichaamsbeweging en een degelijke slaap", betreurde de minister. Hij wees in één adem op de "slaapcrisis" in Zweden: zo zou meer dan de helft van de vijftien- à zestienjarige scholieren niet voldoende slaap krijgen.

Het agentschap voor de volksgezondheid raadt voorts aan om voor het slapengaan geen schermen te bekijken en om tablets en smartphones 's nachts uit de slaapkamers van de kinderen te weren. Het baseert zich voor die aanbeveling op onderzoeken die aantonen dat te veel schermgebruik 's avonds de slaap kan verstoren en onder andere voor depressieve symptomen kan zorgen.

De Zweedse regering gaf onlangs overigens ook te kennen dat het smartphones wil verbieden op de lagere school.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.