Sinds begin dit jaar is de wachtpost operationeel, maar de feestelijke opening vond afgelopen vrijdag plaats. Dit nieuwbouw-uitbreidingsproject behelst de huisartsenwachtpost, een uitbreiding van de spoedgevallendienst en een onderkeldering met mogelijke invulling door medische-technische diensten. De opbouw van 3 bovenliggende verdiepingen is conceptueel en structureel in een latere fase mogelijk.
De hoofdarts van AZ Oostende, dr. Sabine Gerniers, dr. Alison Helsmoortel, facilitair directeur Sarah Degryse en voorzitter Bart Tommelein namen het woord.
De huisartsenwachtpost die naast de spoeddienst ligt, zorgt ervoor dat de patiënt bij de juiste arts terechtkomt. Tegelijk kan dat de druk op de spoed verlichten. De samenwerking tussen de wachtpost en de dienst Spoedgevallen wordt aanbevolen en gestimuleerd door de overheid. Door een goede samenwerking kan een correcte verdeling van de patiëntenstroom gebeuren tussen de wachtpost en de spoedgevallendienst, heet het.
Een zestigtal huisartsen van Oostende en Bredene gaan er aan de slag voor een bevolking van ruim 100.000 inwoners.
De wachtdienst is actief op weekdagen van 19 tot 23 uur en tijdens weekends en op feestdagen van 8 tot 23 uur. Patiënten die gebruik willen maken van de wachtpost, moeten altijd eerst bellen naar het centraal oproepnummer 1733. Er zijn altijd twee huisartsen van wacht. Eén arts blijft aanwezig in de wachtpost, de andere gaat op huisbezoeken waar nodig. Er is ook een derde huisarts die oproepbaar is, indien nodig. Zo kunnen er 5 patiënten per uur geholpen worden.
De huisartsenwachtpost beschikt over 3 volledig uitgeruste consultatieruimtes en een aparte zone met rust-, ontspannings- en vergaderruimtes voor dokters en verpleegkundigen. Een frisse, moderne ‘look-and-feel’ creëert een rustgevende wacht- en consultatiebeleving.
De Huisartsenwachtpost Oostende maakt, samen met Brugge en Knokke deel uit van de Huisartsenwachtdienst Noord West-Vlaanderen.