Het is bijzonder druk op de spoedafdeling van Vlaamse ziekenhuizen. Dat zegt Margot Cloet, voorzitter van Zorgnet-Icuro, en blijkt ook uit een rondvraag bij de universitaire ziekenhuizen. Het aantal patiënten met een griepinfectie is fors toegenomen, al gaan Vlamingen soms ook te snel naar de spoed, zegt Cloet.
"Het is extra druk op het spoed, onze ziekenhuizen proberen het te bolwerken. Dat is niet eenvoudig. We zien een ware overstroming van patiënten. Dat komt grotendeels door infectieziekten zoals de griep, maar ook omdat patiënten naar de spoed gaan omdat ze niet bij hun huisarts terechtkunnen", aldus Margot Cloet.
In Luik trokken spoedartsen dinsdag in Franstalige media nog aan de alarmbel: de situatie is er zo ernstig dat ziekenhuizen zorg moeten uitstellen. "Ook in Vlaanderen wordt wat planbaar is soms uitgesteld. Maar dit is geen acute noodsituatie", zegt Cloet. De bezetting op de spoeddiensten in de Icuro-ziekenhuizen zou 12 procent hoger zijn dan normaal. Cloet pleit ook voor een betere samenwerking tussen huisartsen en ziekenhuizen.
Ook bij de universitaire ziekenhuizen is het erg druk. "Het is druk, maar ook niet abnormaal druk: er wordt geen zorg uitgesteld. Het lijkt erop dat de piek in Vlaanderen nog niet bereikt is", klinkt het bij een woordvoerder van UZ Gent. In UZ Leuven is de bedbezetting met een derde gestegen tegenover twee tot drie weken geleden. Maar ook daar worden geen ingrepen uitgesteld. "Er worden ook geen extra bedden op intensieve zorgen ingenomen. De gewone zorg komt niet in het gedrang", klinkt het.
Uit het wekelijks rapport van Sciensano blijkt ook een stijging in het aantal ziekenhuisopnames en positieve testen voor de griep. Momenteel zitten we aan 3,5 ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners voor een ernstige acute luchtweginfectie als gevolg van griep, een cijfer dat al een aantal weken in stijgende lijn zit.