Mazelen: Oproep van Vivalis aan artsen, kinderartsen en spoeddiensten

Na de opsporing in Brussel van een mazelenvirus dat verwant is aan de stam die momenteel in Marokko circuleert, roept Vivalis huisartsen, kinderartsen en spoeddiensten op tot verhoogde waakzaamheid en spoedige melding van elk verdacht geval.

Het Rega Instituut van de KU Leuven heeft onlangs in het Brusselse afvalwater, ter hoogte van de noordelijke zuiveringsinstallatie, een mazelenvirus opgespoord dat gelijkaardig is aan de stam die momenteel in Marokko circuleert. De piek werd op 11 maart gemeten. Het gaat om het genotype B3 van het virus. Ter herinnering: Marokko kampt momenteel met een "historisch grote" mazelenepidemie. Sinds eind 2023 werden daar meer dan 25.000 gevallen gemeld, met zo’n 120 overlijdens. Volgens een recent rapport van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) staat België op de vierde plaats in Europa wat betreft besmettingen, met 551 gemelde gevallen tussen 1 februari 2024 en 31 januari 2025.

Gevallen melden

Bij Vivalis vraagt Dr. David Hercot, medisch coördinator van de cel preventieve geneeskunde en gezondheidsrisicobeheer, bijzondere aandacht van huisartsen, kinderartsen en spoeddiensten: "Sinds 1 januari van dit jaar hebben we 23 bevestigde besmettingen (op 46 meldingen). We herinneren artsen eraan hoe belangrijk het is om vermoedelijke mazelengevallen meteen te melden. Zo kunnen we snel reageren op contactgevallen. We nemen meteen contact op met hen, zonder te wachten op bevestiging, die 24 tot 48 uur kan duren. Als we binnen 72 uur na contact vaccineren, kunnen we de ziekteontwikkeling vermijden. We verwittigen al deze mensen dat ze zijn blootgesteld aan het virus.”

Wat de melding betreft, voegt hij nog toe: “Vanaf 10/04/2025 zullen artsen een infectieziektemelding rechtstreeks via het elektronisch medisch dossier (EMD) kunnen doen, via het eForm ‘Aangifte van een meldingsplichtige infectieziekte bij Vivalis (COCOM)’. Dit eForm zal het huidige Matra-formulier vervangen. In afwachting van de beschikbaarheid van het eForm, kunnen ze het formulier invullen en per beveiligde e-mail verzenden naar notif-hyg@vivalis.brussels.”

Het belang van vaccinatie

Nog een belangrijk punt, volgens Dr. Hercot: “Mazelen is een zeldzame ziekte geworden, en zelfs met de epidemie van vorig jaar zijn er nog altijd artsen die in hun carrière nooit een patiënt met mazelen hebben gezien. Ze denken er dus niet altijd aan dat het mogelijk om mazelen gaat: uitslag, koorts... artsen moeten alert blijven voor symptomen van mazelen.”

Vaccinatie blijft cruciaal: “Artsen moeten tijdens consultaties het belang van vaccinatie blijven benadrukken. Ons vaccin is doeltreffend, maar moet uiteraard toegediend worden. Sommige bevolkingsgroepen zijn momenteel moeilijker te bereiken. Vaccinatietwijfel is een realiteit. Vorig jaar hadden we in Brussel de zwaarste epidemie in 10 à 15 jaar, met 300 geregistreerde gevallen. Gelukkig zijn er geen overlijdens geweest. Ik herinner eraan dat de mortaliteit 1 op 1.000 bedraagt.”

Vandaag ligt de vaccinatiegraad voor de eerste dosis bij jonge kinderen boven de 95%. “Voor de tweede dosis, die rond 7 à 8 jaar wordt gegeven via het CLB (gratis), of via de kinderarts of huisarts (gratis, maar met consultatiekost), bereiken we slechts 70% bevestigde dekking, plus 10% met onbekende vaccinatiestatus. Dat is onvoldoende, want we mikken op 95%.”

Kinderen jonger dan 1 jaar

Hij wijst ook de kinderartsen op een belangrijk aandachtspunt: “In crèches zijn er vermoedelijk vaak kinderen jonger dan één jaar die nog niet gevaccineerd zijn. In dat geval kunnen we hen tussen 6 en 12 maanden een nuldosis geven – met herhaling op 12 maanden – of hen in quarantaine plaatsen. Die duurt dan 18 dagen thuis. Dat is niet altijd evident voor de gezinnen.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.