Vorig jaar ruim 120.000 illegale pushbacks, zegt 11.11.11

Illegale pushbacks zijn de norm aan de Europese grenzen. Dat stelt de ngo voor internationale solidariteit 11.11.11 in een nieuw rapport, gebaseerd op onderzoek met mensenrechtenorganisaties in onder meer Hongarije, Bulgarije en Kroatië. In 2024 vonden 120.457 illegale pushbacks plaats, zonder toegang tot een asielprocedure, vaak met geweld.

In Bulgarije werd het hoogste aantal pushbacks geregistreerd: 52.534. Daar is geweld schering en inslag. Mannen, vrouwen en kinderen - zelfs in kritieke medische toestand - worden geslagen, opgejaagd door politiehonden, gedwongen zich uit te kleden en beroofd van hun bezittingen. Vervolgens worden ze teruggeduwd naar Turkije, vaak met dodelijke gevolgen.

In Griekenland werden mensen 14.482 keer mensen teruggeduwd op zee. Velen werden in kleine reddingsbootjes gezet en achtergelaten in Turkse wateren. Tientallen overleefden het niet. In Polen (13.600 pushbacks) opende de grenswacht het vuur op migranten en gebruikte ze honden, metalen staven en kettingen om hen te intimideren.

Pushbacks zijn onwettig onder Europees en internationaal recht. De Europese Commissie en de Europese Raad kijken volgens de organisaties de andere kant op, ondanks de massale schendingen van mensenrechten. 11.11.11 en haar internationale partners roepen op tot een onmiddellijke bevriezing van die financiering, het terugtrekken van Frontex-steun en het opstarten van inbreukprocedures tegen lidstaten die fundamentele rechten blijven schenden.

De cijfers werden verzameld op basis van rapportering door overheden en mensenrechtenorganisaties. Het rapport is van de Koepel van Internationale Solidariteit 11.11.11, Hungarian Helsinki Committee, We Are Monitoring Association (Polen), Center for Peace Studies (Kroatië), Lebanese Center for Human Rights (CLDH), Sienos Grup? (Litouwen), Center for Legal Aid (Bulgarije), Foundation Mission Wings (Bulgarije), I Want to Help Refugees (Letland).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.